Ostrý víkend KLDR. Nejprve ohlásila vodíkovou bombu, pak vyzkoušela zatím nejsilnější atomovku

03.09.2017 9:32

Napětí na Korejském poloostrově stále nepolevuje. Spíš naopak. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Japonska uvedla, že komunistická KLDR pravděpodobně uskutečnila další test jaderné bomby. Nasvědčuje tomu zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice, které postihlo sever země.

Ostrý víkend KLDR. Nejprve ohlásila vodíkovou bombu, pak vyzkoušela zatím nejsilnější atomovku
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

Japonsko, Čína i Spojené státy zaznamenaly, že komunistickou Severní Koreu postihlo zemětřesení. Pravděpodobně šlo o otřesy vyvolané dalším ze série jaderných testů. V epicentru zemětřesení, které se podle amerických úřadů nacházelo asi deset kilometrů pod zemí, dosahovaly otřesy přibližně 6,3 Richterovy škály. Pokud šlo o otřesy vyvolané jaderným testem, naznačovalo by to podle amerických úřadů, že šlo o test dosud nejsilnější severokorejské jaderné bomby.

Japonský premiér Šinzó Abe vyjádřil velké znepokojení nad další eskalací napětí v regionu. Jihokorejské úřady si ověřují, zda zemětřesení, k němuž došlo 75 kilometrů severozápadně od města Kimčchek, bylo skutečně vyvoláno dalším jaderným testem. Od roku 2006 již šestým. Bylo svoláno setkání Rady pro národní bezpečnost v Soulu.

Celou zprávu v angličtině naleznete zde.

Svědci v příhraničním čínském městě Yanji uvedli, že v neděli pocítili otřes, který trval asi deset vteřin. Podle čínských úřadů však po osmi minutách následoval ještě jeden otřes s epicentrem na prakticky stejném místě.  

Zemětřesení přišlo v době, kdy komunistická Severní Korea testuje balistické rakety. Ty dopadají do vod kolem japonských ostrovů, ale KLDR hrozí útokem na americkou vojenskou základnu na ostrově Guam. Kim Čong-un zřejmě trvá na vyrobení dostatečně malé jaderné hlavice, kterou by bylo možné umístit na balistickou raketu a ohrozit s ní i území samotných Spojených států. Severokorejská státní agentura KCNA krátce před testem uvedla, že vůdce Kim Čong-un je připraven použít zařízení se skutečně ničivou silou.

Podle státní agentury jde dokonce o bombu vodíkovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …