Ostuda! Česko je kvůli honu na dezinfo v hledáčku. A vůbec ne dobře

15.04.2023 21:15 | Ze sítí

Češi jsou stíhaní za své názory v rámci zákonných omezení svobody slova, informuje britskou veřejnost redaktor týdeníku The Spectator. Omezení svobody slova není v České republice ničím novým, dříve bylo namířeno proti menšině šílenců a výtržníků, dnes je utlačována většina. V komentáři je zmíněn jak případ vyhozené a trestně stíhané učitelky základní školy, tak i Ladislav Vrabel. Britský redaktor se diví, že se Česko proti tomuto stíhání více nebouří. Ke komentáři se vyjádřila Společnost pro svobodu slova a dále i právník Ondřej Dostál, publicista Petr Holec a Walter Kraft. „Bretschneiderovská břečka z Východu“, tak teď podle Dostála vypadáme před Brity.

Ostuda! Česko je kvůli honu na dezinfo v hledáčku. A vůbec ne dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cenzura, ilustrační foto

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30014 lidí
Podporovat Rusko se v České republice stalo nezákonným. S tímto titulkem vyšel článek v britském týdeníku The Spectator. Týdeník Brity informuje o dění v České republice, kde se podle něj nyní uplatňují restrikce na svobodu slova.

„Podporovat ruskou brutální invazi na Ukrajinu je dnes považováno ve většině západního světa za sociálně a morálně špatné. Dokonce i ostražitost před dodáváním zbraní na Ukrajinu je na většině místech považováno za špatné,“ napsal redaktor týdeníku William Nattrass. „Česká republika však posunula věci o krok dále, když ti, kdo vyjadřují kontroverzní názory na válku, jsou stíhání v rámci zákonných omezení svobody slova,“ popisuje dále situaci v Česku a pokračuje případem muže, který se na jedné z pražských demonstrací objevil s nálepkou „Z“ na bundě, za což byl odsouzen k podmíněnému šestiměsíčnímu trestu odnětí svobody společně s pokutou za „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy“. Policejní praktiky probíhající v ČR označil redaktor za středověké, vzhledem k tomu, že muž dostal roční zákaz pobývání v Praze.

Redaktor dále zmiňuje i další známé případy, mezi nimi i učitelku základní školy, která přišla o práci a nyní čelí hrozby vězením proto, že na začátku války tvrdila žákům, že se v Kyjevě nic neděje. Zmíněn je i „vůdce“ protivládního protestního hnutí Ladislav Vrabel, kterému hrozí vězení za šíření poplašných zpráv.

„Právní omezení svobody slova v České republice není žádnou novinkou. Předchází válce na Ukrajině, dříve byly používány k zabránění projevům nacismu, včetně zobrazení svastiky. Nyní se však nejednoznačné zákony dříve používané proti nepatrné menšině šílenců a výtržníků najednou používají ke kriminalizaci názorů významné části populace,“ píše Nattras a uvádí, že 48 procent Čechů jsou buď „dezinformovaní“ nebo „silně proruští“. Nattras je toho názoru, že skutečné procento občanů České republiky, kteří podporují Rusko, může být kvůli společenské nepřijatelnosti tohoto názoru mnohem větší.

Vláda České republiky podle britského autora považuje veškeré proruské názory za dezinformované na základě dezinformací, přičemž samotný koncept dezinformací se podle Nattrase v Česku těší velké popularitě.

Redaktor se pozastavuje nad tím, proč se tyto případy trestního stíhání občanů více neřeší. „Pro zemi, která se teprve nedávno osvobodila od komunismu kvůli svobodě projevu a myšlení, existuje zvláštní nedostatek kontroverze ohledně případů, které jsou předkládány soudům,“ zamýšlí se Nattrass.

„Navzdory nedostatku kontroverze ohledně trestních případů se svoboda slova pomalu, ale jistě stává jedním z největších politických problémů země,“ píše Nattrass s tím, že současná vláda se dle jeho slov snaží o dosažení ideje státu s liberální demokracií ve stylu Západu, kde je nesouhlas s válkou na Ukrajině považován za extremismus.

Tento článek komentuje na Facebooku i Společnost pro obranu svobody projevu. Společnost byla založena v návaznosti na petiční iniciativu Stop cenzuře, ředitelem je Vlastimil Veselý a mezi členy poradního sboru patří například Ivo Budil a Jana Zwyrtek Hamplová. „Je to smutné čtení, když si uvědomíme, že ještě před pár lety jsme na tom byli se svobodou slova lépe než země západní Evropy. Tato vláda však působí jako cenzurní jestřáb,“ komentuje společnost článek britského týdeníku.

Na Twitteru se k článku vyjadřuje i český právník a politik Ondřej Dostál. Vláda Petra Fialy České republice podle něj utrhla mezinárodní ostudu. „The Spectator je nejstarší dosud publikující časopis v Británii. K cenzuře a kriminalizaci názorů v ČR v něm teď vyšel tvrdý komentář. Před konzervativními Brity vypadáme jak nějaká bretschneiderovská totalita z Východu. Dík, vládo, za mezinárodní ostudu,“ napsal a zvýraznil výstižné pasáže z článku.

„Díky hrůzovládě Fialových „demokratů“ už zase píšeme titulky ve skutečně demokratických zemích, kde média nepapouškují vládní propagandu. Fialovci to zmákli za rok a čtvrt,“ dodává ke kauze publicista Petr Holec. Dříve pracoval pro ČTK i Lidové Noviny.

Svůj názor na věc sdílel i poslanecký asistent Jaroslava Foldyny Michal Walter Kraft, který sám musel zaplatit v roce 2021 pokutu 30 tisíc za své texty, které podněcovaly nenávist. „O tom, že se svobodou slova je na tom ČR prachbídně, píše britský novinář. Ti čeští pracují na tom, aby to bylo ještě horší,“ porovnává britská a česká média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Česko si zkolonizovali za pomocí vlastizrádných , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 16.04.2023 3:03:16
politiků Američani a ti pomocí CIA a Americké ambasády v Praze úkolují naši lokajskou vládu. Plníme tak vzorně roli užitečných idiotů a neustále pliveme jedovaté sliny na Rusko a Čínu i za cenu obrovských ekonomických škod. Američani tlačí naše politiky na co nejširším angažování v konfliktu na Ukrajině a to pouští naší republice pořádně žilou. Přitom to byli právě kazisvětští Američani kteří rozvrátili neutrální Ukrajinu Majdanem s cílem udělat z ní údernou pěst proti Rusku.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…