Otec útočníka, který v Tunisku povraždil 38 lidí, se cítí synovým činem „zahanben“

29.06.2015 9:46

Zahanben se prý cítí činem svého syna otec útočníka, který v pátek na pláži u východotuniského letoviska Sousse zabil 38 lidí. Muž se s tím svěřil novinářům. Napsal to dnes zpravodajský server NBC. Mezi mrtvými jsou převážně zahraniční turisté, podle serveru BBC většinou Britové.

Otec útočníka, který v Tunisku povraždil 38 lidí, se cítí synovým činem „zahanben“
Foto: wiki
Popisek: Vlajka Tuniska

Tuniské ministerstvo vnitra mladíka podezřelého ze střelby identifikovalo jako Sajfaddína Rizkího, který pocházel z chudé provincie Siljána, ležící na západ od metropole Tunisu. Narodil se v roce 1992 a studoval ve městě Kajruván.

„Netuším, kdo ho ovlivnil, nebo kdo mu tyto myšlenky nasadil do hlavy,“ řekl novinářům jeho otec Hakím, kterého o víkendu několik hodin vyslýchala policie. Mladíkův otec řekl, že truchlí za rodiny obětí. „Cítím nesmírně silně jejich ztrátu. Připadám si, jako bych zemřel společně s těmi mrtvými,“ dodal.

Také Rizkího teta Zara řekla, že rodina o jeho radikalismu nic nevěděla. „Nic ze svých tajemství nám neříkal,“ uvedla. „Alláh nás proklel.“

Spolužák: Byl vždy velmi extremistický

Zatímco jeho rodina tvrdí, že o jeho radikalismu neměla tušení, lidé, kteří ho znali ze školy, uvádějí, že jeho násilné názory už se tam nějakou dobu projevovaly. „Rizkí byl velmi extremistický, byl džihádista, vždycky bojoval s těmi, kdo nesouhlasili s jeho názory,“ řekl jeden z jeho spolužáků.

To potvrdil i generální tajemník levicového studentského svazu, podle něhož Rizkí pomáhal vést útoky proti jeho členům. Rizkí se v tomto ohledu hlásil k tomu, co by se dalo označit za „válku mezi věřícími a nevěřícími“, uvedl tajemník.

Další z jeho spolužáků ale uvádějí, že na Rizkím nebylo nic nápadného. Popisují ho jako zdvořilého studenta, který se nicméně rád poslouchal. Oblékal se normálně, nenosil vousy a nikdo ho nikdy neviděl, že by se modlil v mešitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…