Otevírá se bazén Thermalu. Očekáváme jen to nejhorší, vzkazují dědicové architektů

24.08.2021 19:25

O víkendu se po šestileté pauze otevíral známý karlovarský bazén, který byl nedílnou součástí hotelu Thermal. „Nebyli jsme pozváni,“ sdělili v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu vnučka a vnuk architektů Machoninových Jan Kordovský a Marie Kordovská.

Otevírá se bazén Thermalu. Očekáváme jen to nejhorší, vzkazují dědicové architektů
Foto: Kvjournal
Popisek: Karlovy Vary

„Rekonstrukce se dlouhodobě nediskutuje nejenom s námi, ale hlavně s naší babičkou, které my jsme prodloužená ruka,“ poznamenala Kordovská. Podle svědků není rekonstrukce bazénu zdaleka dokončená. Jak si vysvětlují, že stavba byla zkolaudována, a tudíž otevřena pro veřejnost? zeptal se moderátor. „Obávám se, že stavba ještě zkolaudována není. Stejně jako všechno ostatní se to dost tají. Ale z určitých drbacích zdrojů tušíme, že ta kolaudace neproběhla. Stoprocentně nevíme,“ poznamenal Kordovský. 

„Jsme prodlouženou rukou architektů hotelu Thermal, našich prarodičů, konkrétně naší babičky. Děda zemřel v roce 1990. My se snažíme dlouhodobě hájit tu její architekturu, respektive ten její odkaz a tu atmosféru, kterou Thermal měl. Šest let, co se o tom mluví, s námi nikdo nediskutoval, jak ta rekonstrukce bude probíhat, tak očekáváme jenom to nejhorší, což se jen potvrzuje,“ je k rekonstrukci hotelu kritická Kordovská.

A její bratr doplnil: „Nejenom s námi, ale s žádnou odbornou veřejností se nikdo nikdy nebavil.“ Stavební zásahy podle nich ničí autorské dílo manželů Machoninových. Proč? „V první řadě bych chtěla zdůraznit, že my jsme nikdy nechtěli, aby se ta rekonstrukce stala jakousi kopií té původní architektury. Vždycky jsme říkali, že je potřeba zachovat atmosféru té architektury, nebo tu její kvalitu v nějakém současném smyslu. Ale to, co se tam děje teď, tak nejenom že nedosahuje té původní kvality, ale je to daleko pod průměrem jakékoliv kvality současných architektonických standardů,“ podotkla Kordovská. „Ať už provedením nebo vzhledem nebo čímkoliv,“ dodal Kordovský.

Kordovská následně uvedla, že jednou za čas proběhnou schůzky se zástupci Ministerstva financí i s ministryní Alenou Schillerovou (ANO), ale jsou v zásadě – podle jejích slov – formálního charakteru. „Nikdy se na nich nic nevyřeší. A slouží víceméně k tomu, aby Ministerstvo financí, popřípadě představenstvo Thermalu, mohlo tvrdit, že je s námi,“ domnívá se Kordovská. A Kordovský jen doplnil, že poslední schůzka takového formátu se uskutečnila před rokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…