Otevření D8 se asi posune. Práce stále stojí

30.12.2013 12:20

Ministerstvo dopravy neví, zda bude dálnice D8 přes České středohoří dokončena v řádném termínu, tedy v roce 2015. Mluvčí Zdeněk Neusar to řekl ČTK s tím, že jasno bude po provedení geotechnického průzkumu a projektu sanace sesutého svahu u Litochovic na Litoměřicku. Svah se sesul 7. června. Náklady na odstranění sesuvu se budou pohybovat v řádech stovek milionů až miliardy korun.

Otevření D8 se asi posune. Práce stále stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

Podle Neusara dělá investor, tedy Ředitelství silnic a dálnic, vše pro to, aby se termín dokončení dálnice nemusel znovu posunout. "Do zpracování projektu sanace sesuvu nelze stanovit, zda bude mít jeho odstraňování vliv na prodloužení lhůty výstavby," řekl Neusar.

10 tisíc aut denně

Vedení Ústeckého kraje chce hned po ustavení vlády jednat s novým ministrem dopravy. "Myslíme si, že dnešní technické možnosti jsou natolik dobré, že ten svah se dá sanovat, tedy všechna ta místa, kde by mohl ujet," řekl ČTK hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. Kraj podle něj chce, aby se se sanací začalo nejpozději na jaře 2014.

Dostavba chybějícího úseku dálnice měla stát asi čtyři miliardy korun, v letošním roce na ni bylo připraveno 1,7 miliardy. Dálnice D8 má spojit Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem. O její trasu přes České středohoří se vedou už od 90. let spory a mezitím automobilová doprava na sever do Německa zhoustla natolik, že po obou objízdných trasách přes Ústí nad Labem a Teplice jezdí až 10 tisíc aut denně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…