Ovládnout Donbas už Rusům nestačí. Nové plány jsou tu

22.04.2022 14:21

Když před pár dny začala druhá fáze ruského vpádu na Ukrajinu, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a další představitelé ruské státní moci hlásili, že chtějí ovládnout celý Donbas. Údajně ho chtějí „osvobodit“, ale teď už z Ruska zaznívá, že ovládnutí Donbasu okupantům stačit nebude. Chtějí navíc ovládnout i jih Ukrajiny a zcela tak tuto zemi odříznout od moře.

Ovládnout Donbas už Rusům nestačí. Nové plány jsou tu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Když ruský prezident Vladimir Putin oznamoval světu, že nařídil rozpoutat válku proti svobodné Ukrajině, vysvětloval to ruskou potřebou denacifikovat Ukrajinu a to včetně odstavení údajně neonacistické vlády v Kyjevě.

Útok na ukrajinské hlavní město se však nezdařil a z původního plánu obsadit celou Ukrajinu během pár dní, jak o tom mluvili ruští vojáci zajatí ukrajinskými ozbrojenými silami, sešlo.

Místo toho nastala, jak to nazvali Rusové, druhá fáze okupace Ukrajiny, kde si ruské velení vytyčilo cíl ovládnout celý Donbas.

Jenže uplynulo jen pár dní a ruské válečné plány se opět poněkud změnily. Vedle ovládnutí Donbasu chtějí Rusové ovládnout jih země, města jako Cherson, Mariupol a Oděsa, a Ukrajinu zcela odříznout od moře.  

„Od začátku druhé fáze speciální operace, která začala doslova před dvěma dny, je jedním z úkolů ruské armády získat plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou. To poskytne pozemní koridor na Krym,“ uvedl úřadující velitel Centrálního vojenského okruhu generálmajor Rustam Minněkajev. Na jeho slova upozornila ruská státní agentura TASS a převzala je celá řada světových médií včetně americké CNN.

Kontrola jihu Ukrajiny navíc dovolí ruské armádě posílit svou kontrolu nad Podněstřím, separatistickou oblastí v Moldavsku, v další zemi, kde vedle Ukrajiny chtějí Rusové posílit svůj vliv.  

Minněkajev vystoupil na výroční valné hromadě Svazu podniků obranného průmyslu Sverdlovské oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…