Ozval se Dienstbier. Je zle, že Foldyna mluvil o národu a „chlapech od soustruhu“. A Rusko? Překvapivá slova z ČSSD

09.04.2018 9:31

Pardubický hejtman Martin Netolický se stal místopředsedou ČSSD. Ve své nové pozici poskytl rozhovor serveru Aktuálně.cz. Prohlásil v něm, že základní platformou pro českou politiku je Evropská unie. Rusko se však podle Netolického příliš démonizuje. Démonizuje se také vztah dalšího místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny k Rusku. Netolický si prý svého kolegy váží a oceňuje, že je s ním sranda.

Ozval se Dienstbier. Je zle, že Foldyna mluvil o národu a „chlapech od soustruhu“. A Rusko? Překvapivá slova z ČSSD
Foto: ČSSD
Popisek: Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD

Když se Jaroslav Foldyna stal místopředsedou ČSSD, lidé na sociálních sítích začali připomínat, že sympatizuje s ruským motorkářským gangem Noční vlci. Jeho členové např. jednoznačně podpořili připojení poloostrova Krym k Ruské federaci. Jako další důkaz náklonnosti Fodyny k Rusku měla sloužit i fotka, kde má poslanec ruskou beranici. Aby svým kritikům trochu zamotal hlavy, tak sám zveřejnil svou fotku s čepicí s nápisem Make America Great Again.

Anketa

Pokud Babiš nebude premiérem, kdo z ANO by měl od Zemana dostat pověření k sestavení vlády?

41%
hlasovalo: 5189 lidí

Netolický nevidí v budoucí spolupráci s Foldynou problém.

„Vůbec se toho nebojím. Naopak si ho docela vážím. On je sice svérázný, ale je s ním docela legrace. Někdy nazývá věci sice jinak, možná trošku jednodušeji než my ostatní, ale o tom to možná je. Tvářit se, že nové vedení ČSSD bude jednotné ve všech ohledech, by bylo na škodu. Jednotné musí být vystupování navenek a v tom, jak bude strana prezentovat své závěry. Když diskutuji, vytvářím si názor. Jsem schopný upravit nebo i změnit svůj postoj, když je argument druhé strany dobrý. To je v pořádku. Není nic horšího, než když jsou k předsedovi strany všichni servilní. Říkají mu, jak to dělá dobře a jak je skvělý, krásný a nevím co všechno. A pak se nestačí divit, když má výsledek sedm a půl procent,“ podotkl Netolický.  

„Nejsem tu od toho, abych někoho vychovával. Šel jsem do kandidatury se svými postoji, díky nim jsem byl zvolen. Pan Foldyna šel se svými a také byl zvolen. Jsme schopní spolu normálně komunikovat jako lidé. Docela se na to těším, protože mezi kolegy existuje zájem posunout sociální demokracii dál. Každý z nás oslovuje jinou skupinu voličů, což je přednost proti možnosti, že bychom byli šedé myši,“ doplnil.

Základem české politiky je členství v EU, ČSSD je proevropskou stranou, ale role Ruska, které je s Foldynou také spojováno, se příliš démonizuje.

 Foldynovo zvolení nijak netěší europoslance a vlivného sociálního demokrata Miroslava Pocheho, kterému Foldyna poslal vzkaz hned z pódia. „Já kandiduju pro ty obyčejný lidi z vesnice. Já kandiduju, abych tě naštval,“ rozkřikl se Foldyna na europoslance přímo na sjezdu v Hradci Králové. Informuje o tom pondělní deník Právo.

Poche si to však nedal líbit a v deníku Foldynovi jeho slova vrátil. Podotkl, že jeho kolega rád používá slovo „národ“, Poche raději zdůrazňuje jiné stránky související se sociální demokracií. Překvapuje ho také, že podle Foldyny je tu ČSSD především pro prodavačky nebo chlapy od soustruhu.  

„Trochu mě překvapuje, že Foldyna dělí naše voliče podle zaměstnání. Nemluvil bych o soustružnících, ale lidech, kteří sdílejí naše myšlenky sociálního státu, svobody, rovných práv a evropské orientace,“ uvedl Poche.

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) zklamaně doplnil, že současné vedení sociální demokracie je příliš jednobarevné. Získali v něm navrch a lidé, kteří by si přáli modernější ČSSD nejsou nijak zastoupeni. Ze zvolení Foldyny také nebyl příliš nadšen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…