Palestinci soptí: „Porušujete mezinárodní právo!“ stěžují si na Česko za úřadovnu v Jeruzalémě

13.03.2021 19:39

Česko ve čtvrtek uspořádalo slavnostní ceremonii k otevření nové pobočky velvyslanectví v izraelském Jeruzalémě, které se zúčastnil i premiér Andrej Babiš (ANO). Otevření nové úřadovny nezůstalo dlouho bez odezvy, a zatímco Izrael vnímá otevření pobočky ve svém hlavním městě za prohloubení společných vztahů, Palestinci se tvrdě ohradili. Česká republika podle nich porušuje mezinárodní právo.

Palestinci soptí: „Porušujete mezinárodní právo!“ stěžují si na Česko za úřadovnu v Jeruzalémě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mešita al-Aksá ve starém městě Jeruzalémě

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
Jeruzalémská úřadovna českého velvyslanectví v Tel Avivu byla oficiálně otevřena k 1. březnu. Ve čtvrtek se pak jejího slavnostního otevření zúčastnil premiér Andrej Babiš spolu s izraelským ministrem zahraničí Gabim Aškenazim.

Otázka přesunu ambasády do izraelského hlavního města je dlouhodobě podporovaná prezidentem Milošem Zemanem, věc však naráží na odmítavé postoje Babišovy vlády a Česko tak zatím své velvyslanectví nechává nadále v Tel Avivu.

Pro přesun ambasády do Jeruzaléma se již odhodlaly i Spojené státy a řada dalších zemí. Rozhodnutí však vždy naráží na ostré reakce od Palestinců a arabských zemí a česká diplomacie tak již předem uvedla, že otevření úřadovny není zřízením nového zastupitelského úřadu, ale službou pro občany ČR. Zdůraznila také, že záležitost nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě.

To však Palestincům zřejmě nestačilo. Palestinská samospráva a Liga arabských států dnes totiž otevření českého úřadu v hlavním městě Izraele odsoudily a tvrdí, že jde o porušení mezinárodního práva.

Palestinské ministerstvo zahraničí dnes označilo český krok za „nehorázný útok na palestinský lid a jeho práva“ a „flagrantní porušení mezinárodního práva“. Tvrdí, že rozhodnutí České republiky „uškodí mírovému procesu“.

„Rozhodnutí toho či onoho státu otevřít své zastupitelské úřady ovlivní právní status Jeruzaléma. Východní Jeruzalém je podle mezinárodního práva okupovaným územím,“ tvrdí pak generální tajemník Ligy arabských států Ahmad Abúl Ghajt.

Jeruzalém jakožto hlavní město Izraele neuznává většina států a prozatím ani česká diplomacie, přestože jej Izrael za svou metropoli prohlásil již v roce 1950. Problémem je zejména spor o to, zdali je město dělitelné, jelikož jeho východní část zároveň za své hlavní město považují i Palestinci.

Zatím největší napětí v poslední době vyvolalo otevření americké ambasády. Kritiku kromě arabského světa tehdy ostře proti Spojeným státům šířila i Evropská unie. Ta totiž zastává názor, že jediným realistickým řešením konfliktu je vznik dvou států, vedle Izraele tedy i palestinského státu, a to i přesto, že toto uspořádání v minulosti blokovali právě Palestinci. Dle EU by pak měl být Jeruzalém hlavním městem obou států.

Prohlášení EU, kritizující USA, tehdy v roce 2018 zablokovala kromě Maďarska a Rumunska právě Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…