Pamatujete na primátora Brna Onderku? Teď ho posadili do dozorčí rady ČD Cargo

01.04.2017 6:36

Bývalý brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) se stal členem dozorčí rady státní firmy ČD Cargo, která zajišťuje nákladní železniční dopravu. Valná hromada už Onderkovu nominaci odsouhlasila, do nové funkce nastupuje ode dneška a v dozorčí radě nahrazuje advokáta Jana Harta, informovaly dnešní Lidové noviny (LN).

Pamatujete na primátora Brna Onderku? Teď ho posadili do dozorčí rady ČD Cargo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Onderka

„Dovolil jsem si jeho jméno navrhnout panu premiérovi a on souhlasil. Je to čistě pragmatický krok, Roman Onderka problematice rozumí, a bude dobré, aby pomohl dohlédnout na jednolitý management firmy, která podle mého názoru není v dobré kondici,“ řekl deníku poslanec Jan Birke, místopředseda a dopravní expert ČSSD.

Onderka na začátku své kariéry pracoval jako mechanik Adamovských strojíren a působil v pozici vozmistra v brněnských Českých drahách. Poté začal pracovat v odborech. Získal dva vysokoškolské tituly – na Vysoké škole Karla Engliše v Brně a na brněnském Vysokém učení technickém. V letech 2007 až 2011 byl Birkeho předchůdcem na postu stínového ministra dopravy. Primátorem druhého největšího města v republice byl v letech 2006 až 2014.

Onderkovo angažmá může podle Lidových novin více než s jeho železničářskou odborností souviset s jeho ukotvením v buňce ČSSD v části Brno-střed. Někdejší primátor patříval ke spojencům Jeronýma Tejce, který kritizuje současné vedení ČSSD. Nyní ale Onderka zakopal válečnou sekeru s premiérem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a míří do dozorčí rady dceřiné společnosti Českých drah. „Výměnou za to mohl slíbit vedení ČSSD loajalitu a zaříznutí Tejce na kandidátní listině. Právě to mohlo Tejce finálně znechutit,“ uvedl deník. Tejc v pátek oznámil, že v podzimních volbách do Sněmovny už nebude kandidovat a zamíří do advokacie.

Po Tejcově odstoupení se Onderka stal dvojkou brněnské ČSSD pro sněmovní volby hned za předsedou poslanců ČSSD Romanem Sklenákem. O pořadí na jihomoravské kandidátce, kterou má vést Sobotka, rozhodnou vnitrostranické volby.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …