Pane poslanče, proč lezeme do pozadí USA a Bruselu? Čtenáři odpovídá Miloslav Ransdorf

29.06.2015 22:05

Není vlastně Krym svobodnější než Česká republika, když se musíme podřizovat přáním z Bruselu a zároveň lezeme do pozadí USA? Tuto otázku položil komunistickému europoslanci Miloslavu Ransdorfovi jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz s odkazem na to, že poslanec byl na Krymu, takže může srovnat tamní situaci s naší. A Ransdorf odpověděl.

Pane poslanče, proč lezeme do pozadí USA a Bruselu? Čtenáři odpovídá Miloslav Ransdorf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

„Připadá mi to tak, že naši poslanci mohou akorát tak zvýšit poplatek za vlastnění psa. Naopak na Krymu, pokud vím, měli svoji vlajku a hymnu již za područí Ukrajiny. A hlavně i parlament s gubernátorem s dosti značnými pravomocemi. Zní to absurdně, ale zkuste porovnat, co si může dovolit Krym jako stát a co my jako vazal EU a (an. alpinista) USA,“ napsal čtenář Vernarec.

Ransdorf hned v úvodu připomněl, že Krym měl mít značnou autonomii už v době, kdy byl součástí Ukrajiny, ale Kyjev na to nikdy příliš nebral zřetel. Svou politickou dráhu na Krymu odstartoval i současný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který dohlížel na tamní finance. Krymský parlament může rozhodovat o legislativě, která se týká čistě poloostrova Krym a spolurozhoduje o některé federální agendě. Faktem ovšem je, že jednotlivé státy EU mají mnohem více možností rozhodovat o dění doma, protože Evropská unie na rozdíl od Ruska není federací.

To ovšem nic nemění na tom, že Česko může být v EU mnohem více aktivní. Podle Ransdorfa by mělo být, není to totiž tak, že v Bruselu se rozhoduje o nás bez nás. My na politické rozhodování můžeme mít vliv, jen ho příliš neuplatňujeme.

„Když se jednalo o společné zemědělské politice EU (tehdy 30 % unijního rozpočtu), sněmovna na společné jednání do Bruselu do Evropského parlamentu neposlala ani jednoho člověka, Senát poslal jediného zástupce. To byla veškerá aktivita české vrcholné reprezentace! O pozici v rámci EU je třeba bojovat, a nikoli jen doma nadávat na Brusel. Česká republika má tedy větší manévrovací prostor než Krym jako subjekt Ruské federace, kde je úloha centra větší než v EU. Záleží jen na nás, jakou politickou reprezentaci si volíme a jakou pozici v EU si dokážeme vydobýt,“ konstatuje Ransdorf.

Další odpovědi europoslance naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…