Pane prezidente, už to rozsekněte. Aktivisté budou v Lánech prosit o předčasné volby

22.06.2013 17:05

Zástupci několika iniciativ a hnutí se otevřeným dopisem obrátili na prezidenta Miloše Zemana, aby rázně zasáhl do současné vládní krize. Jediným řešením jsou podle nich předčasné volby. Dopis chtějí Zemanovi předat v pondělí 23. června na zámku v Lánech.

Pane prezidente, už to rozsekněte. Aktivisté budou v Lánech prosit o předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sám Zeman bude do fondu přispívat zhruba třetinou prezidentského platu

"Obracíme se na Vás s výzvou, abyste udělal maximum pro vybřednutí České republiky z politického bahna a vrátil tím občanům naději v obnovení důvěry k parlamentnímu systému, k demokracii s reálnou možností ovlivňovat politický život," píše se v dokumentu.

Zítra navíc aktivisté míří přímo do Lán, kde své požadavky podpoří veřejnou akcí. Signatáři dopisu kritizují česká média, která podle nich neinformují, nýbrž vytrvale formují. To je podle nich jedním z důvodů, proč si nejsou jistí, zda je vůbec možné dosáhnout v co nejkratším čase předčasných parlamentních voleb.

Zástupci iniciativ si stojí za tím, že sestavování vlády by mělo být zejména rychlé a konstruktivní, srozumitelné občanům a mělo by vést k předčasným volbám. V těch spatřují oprávněný požadavek voličů a jedinou možnost, jak "přerozdáním karet pozměnit chování politiků". "Není možné voliči pohrdat. K volbám, politickým stranám, budou voliči přistupovat na základě zkušeností z průběhů sestavování nové vlády," uvádí dokument.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…