Paní Černochová, prosím, kandidujte na prezidentku. Podívejte se, co poslankyně čtenářce odpověděla

14.08.2016 10:19

Z PROFILŮ Poslankyně Jana Černochová odepsala na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Rozepsala se o uprchlické krizi a možnosti vyměnit současnou vládu v čele se sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou. Nevyhnula se ani odpovědi na otázku jedné z dam, jestli se starostka Prahy 2 nechystá kandidovat na prezidentku, abychom se až příliš dlouho nemuseli dívat na Miloše Zemana.

Paní Černochová, prosím, kandidujte na prezidentku. Podívejte se, co poslankyně čtenářce odpověděla
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

„Vůbec se nedivím, že jste tak oblíbená. Nejste totiž arogantní jako většina politiků a odpovídáte i na otázky. Moje otázka. Neuvažujete kandidovat na prezidentku, když to Němcová minule vzdala ještě před volbami? Nemyslíte, že mohla být zvolena a dnes jsme se nemuseli koukat a poslouchat Zemana,“ napsala doslova čtenářka Dita P.

Členka zákonodárného sboru Jana Černochová poděkovala za důvěru i za pochvalu. Politiku se vždy snažila dělat ku prospěchu společnosti, nebrala ji prý jako honbu za funkcemi, a podle podpory, které se Černochové dostává nejen na Praze 2, ale i ve volbách do sněmovny, lze snad říci, že se političce daří tento záměr naplňovat.

 

„Co se týče kandidatury na prezidentku, jde o myšlenku, nad kterou jsem opravdu ani neuvažovala. Domnívám se, že prezidentem by neměl být ten člověk, pro koho je tato funkce životním snem a cílem, ale spíš ten, kdo je k ní určitým způsobem povolán či vyzván celospolečensky. Pro další prezidentské volby zatím kandidáta ODS vybraného nemáme. Předpokládám, že budeme postupovat podobným způsobem jako při minulých prezidentských volbách, kdy jsme se rozhodovali v primárkách, a věřte mi, že si dáme velmi záležet, abychom nalezli vhodného kandidáta, který by současného prezidenta Zemana ve funkci vystřídal,“ odvětila Černochová.

Další čtenářce odpovídala poslankyně na otázku, proč hlasovala pro novelu zákona o shromažďování, o níž především někteří opoziční politici tvrdí, že může dát až příliš mnoho moci do rukou policie, která snad bude moct svévolně rušit shromáždění. Černochová tyto obavy nesdílí, protože problematiku zrušení nebo přesunutí shromáždění upravuje zákon, který musejí dodržovat i policisté. V novele  vidí spíše zlepšení původně nedokonalého zákona.  

„Jde především o pravomoc, kdy je možné přesunout jednu demonstraci na jiné místo, a to ve smyslu, že mohou být především na větších prostranstvích, svobodně vedle sebe a zároveň na sobě nezávisle, shromáždění s různými svolavateli. Přitom je důležité, aby nedocházelo k narušování veřejného pořádku, což je v některých případech jen těžko předvídatelné. Na druhou stranu není důvod, proč bránit pokojným shromážděním se setkat na jednom náměstí, ale na jiné jeho straně ve stejný den,“ vyjádřila svůj názor poslankyně.

O přijímání uprchlíků rozhoduje vláda. Tu teoreticky můžeme vyměnit, píše Černochová

Poslankyně odpověděla také na další z řady dotazů, který se týkal uprchlické krize. Současná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL rozhodla o přijetí migrantů v Česku. Čtenář Pariska se ptal, zda je pro tyto uprchlíky připraven nějaký integrační program a proč o přijímání uprchlíků nerozhodovala sněmovna jako celek.

„Pravomoc přijímat migranty je v rukou vlády a jediné, co by mohla sněmovna v této věci podniknout, je vyslovení vládě nedůvěru a de facto ji vyměnit. Avšak to je málo pravděpodobné, protože koalice ČSSD, ANO a lidovců má v současnosti většinu poslanců nutných pro takový krok. ODS se s dalšími opozičními stranami alespoň podařilo přijmout usnesení, jež odmítlo povinné kvóty, ale bohužel takové usnesení není pro vládu závazné a může jej ignorovat, jak ostatně již v minulosti udělala v nejednom případě. Impotentní a z velké části nekvalifikovaná vláda premiéra Sobotky tedy nezajistila blokační menšinu států při jednání Rady EU a byla ostatními členskými státy osmadvacítky přehlasována kvalifikovanou většinou, a proto byly přijaty tzv. kvóty pro přijímání migrantů, které bychom měli přijmout v celkovém počtu 2 691 do České republiky. Podle některých zpráv by mělo prvních 80 migrantů (Syřanů) z tureckých utečeneckých táborů přijít do ČR do konce října, ale podle Chovance do konce roku nepřijdou,“ napsala Černochová.

Další odpovědi poslankyně naleznete zde.

Posteskla si nad tím, že ani jako členka zákonodárného sboru nemá o situaci dost informací a musí se spoléhat na zprávy z médií, což je prý další důkaz selhání této vlády. Nemluvě o tom, že je celá EU vystavena vydírání ze strany tureckého prezidenta Erdogana, který hrozí, že Evropu zaplaví migranty, pakliže se Turci nedočkají bezvízového styku s EU.

Nakonec doplnila, že věří bezpečnostním složkám českého státu, pokud jde o vyšetření případu prvního českého občana, který se údajně chtěl přidat k Islámskému státu. Pokud se tato zpráva definitivně potvrdí, bude podle Černochové velmi alarmující. Ačkoli nerozumí tomu, proč je zatím kolem tohoto případu takové ticho, věří, že nejen tajné služby České republiky dělají všechno pro to, aby ochránily své občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…