Paní Jourová, kolegyně se ptá, zda jste hloupá, tázali jste se. A budoucí ministryně...

13.01.2014 14:25

Místopředsedkyně hnutí ANO poslankyně Věra Jourová odpovídá na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Prozrazuje, jak chce pomoci nejen dnes trpícímu stavebnictví, že je skeptická k ustavení zvláštní pozice ve vládě pro podporu vědy a výzkumu a nevyhnula se ani dotazu na soudcovskou samosprávu a práva českých občanů.

Paní Jourová, kolegyně se ptá, zda jste hloupá, tázali jste se. A budoucí ministryně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Čtenář serveru PL.cz Ivan Náhlík chtěl vědět, zda Jourová jako pravděpodobná příští ministryně pro místní rozvoj prověří práci svých předchůdců a zda se zasadí o to, aby byly vyčerpány všechny prostředky z EU, čímž by se pomohlo především stavebnictví. V tomto oboru ppracuje řada lidí a ti by se tak opět postavili na vlastní nohy.

Odpovědi poslankyně Jourové si můžete přečíst ZDE.

„Audit dotací dělá několik různých institucí, budu se informovat, kdy jaký byl a s jakým výsledkem. Ale budu dělat audit práce ministerstva. Určitě nestihneme vyčerpat vše, programové období je u konce, můžeme ještě financovat do konce roku 2015, ale při 40 % vyčerpaných peněz k tomuto datu je dotažení zpoždění bohužel už nereálné. Úkol zní vyčerpat maximum, o to se pokusím. Vím, že ty peníze by pomohly velmi, nejen ve stavebnictví,“ odpovídá poslankyně.

Znovu také reagovala na slova poslankyně ODS Jany Černochové, která na první dámě Babišova ANO nenechala na sociální síti Facebook nit suchou kvůli hlasování o rozpočtu. Přímo se zeptala, zda je Jourová hloupá, nebo jen spala. Čtenáři chtěli znát odpověď Věry Jourové. „Paní kolegyně měla potřebu se vyjádřit, mrzí mne to, protože to bylo osobní. Ale reagovat nebudu,“ odepsala poslankyně. Již dříve se ale vyjádřila pro server ParlamentníListy.cz. „Schvalování rozpočtu bylo pod tlakem času, abychom se vyhnuli rozpočtovému provizoriu, což jsme mnokrát zdůrazňovali během rozpravy,“ konstatovala Jourová.

Dalším čtenářům pak prozrazuje, že nepovažuje počet sedmnácti ministerstev plánovaných pro příští vládu za přemrštěný, pokud se ukáže, že pracují efektivně. Jisté pochybnosti má jen v případě zvláštního člena vlády pro vědu a výzkum. Takový by měl smysl v okamžiku, kdy by dokázal získat pro českou vědu více peněz ze zahraničí a dokázal by zefektivnit spolupráci vědců a podnikatelů. Jourová má však jisté pochybnosti o tom, zda se to všechno podaří.

Stranou její pozornosti nezůstává ani soudcovská samospráva. ANO na ni prý v programu pamatuje a plánuje zřízení orgánu, jenž by posuzoval stížnosti na jednání konkrétních soudců. Poslankyně však také upozorňuje, že práce v této oblasti bude během na delší trať.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…