Papež František: Islám není žádný terorismus. Migrace nepřináší nebezpečí, ale rozvoj. Všichni by to měli dělat jako Švédsko

19.02.2017 20:06

Papež František zavítal na nejmladší italskou státní univerzitu. Při této příležitosti prohlásil, že příchod uprchlíků představuje šanci pro Evropu. Samozřejmě za předpokladu, že se podaří uprchlíky integrovat do společností. Zemí, která tuto integraci vzorně zvládá, je podle papeže např. Švédsko.

Papež František: Islám není žádný terorismus. Migrace nepřináší nebezpečí, ale rozvoj. Všichni by to měli dělat jako Švédsko
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

„Evropa vznikla z invazí a migrací ... například Normanů ... ale to vy znáte lépe než já... Byla zkrátka takto rukodělně utvořena. Migrace nejsou nebezpečím, nýbrž výzvou k růstu...,“ prohlásil papež v pátek na univerzitní půdě. České čtenáře o tom na blogu iDNES.cz informovala Monika Pilloni.

Papež prý chápe obavy Evropanů z příchodu migrantů, ale Svatý otec apeloval na občany starého kontinentu, aby mysleli na to, odkud ti lidé přicházejí. Prchají před hrůzami války. A když už někde není válka, panuje zde velký hlad. Pokud Evropané chtějí příliv migrantů zastavit, měli by se zasadit o nastolení míru v místech válečných konfliktů. Hladu mohou čelit investicemi v dotčených oblastech. Evropané by také měli mít na mysli, že se Středozemní moře pomalu mění v hrob uprchlíků. I s tím je třeba něco dělat.

Celý článek naleznete zde.

Samozřejmě že se uprchlíci musejí integrovat ve svých nových zemích. „Zločinci, které vidíme v novinách, jsou narozeni zde anebo migranti, je zde trochu od všeho. V Evropě existují příklady integrace. Ve Švédsku přijali mnoho jihoamerických migrantů, ale druhý den měli dům, zaměstnání, učili se jazyk,“ podotkl papež. „Když jsem odjížděl ze Švédska, přišla mě pozdravit ministryně, dcera švédské ženy a otce migranta z Gabonu. Byla to ministryně,“ doplnil ještě.

Mezi islámem a terorismem podle papeže neexistuje rovnítko. To je nepřijatelné zjednodušení.

Monika Pilloni si neodpustila jednu poznámku. Podle ní by papež měl víc koukat kolem sebe. Dozvěděl by se prý, že Švédsko je zemí, ve které dochází k velkému počtu znásilnění a jiných typů útoků. V některých místech Švédska už to spíš vypadá, že jsou zde Švédové cizinci a musejí se nově integrovat ve své vlastní zemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…