Papež k homosexuálům: Požehnání lidem, ne jejich životnímu stylu

27.01.2024 9:35 | Monitoring

Papež František znovu obhajoval deklaraci z 18. prosince, jež umožňuje římskokatolickým kněžím dát požehnání stejnopohlavním párům. „Požehnání není schválením jejich životního stylu, který církev stále považuje za hříšný, nýbrž je požehnáním lidem, kteří se snaží přiblížit Bohu,“ pravil papež.

Papež k homosexuálům: Požehnání lidem, ne jejich životnímu stylu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

V prosinci papež František v deklaraci prohlásil, že římskokatoličtí kněží mohou udělovat požehnání párům stejného pohlaví, pokud nejsou součástí pravidelných církevních rituálů nebo liturgií. Necelý měsíc po vydání deklarace Vatikán sdělil, že toto prohlášení „nelegitimizuje neobvyklé situace, ale je pouze znamením, že Bůh vítá všechny“.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57764 lidí
Ve vyjádření z 26. ledna papež František vatikánskou deklaraci o požehnání párům stejného pohlaví zmínil opětovně. Řekl, že požehnání není schválením jejich životního stylu, který církev stále považuje za hříšný, nýbrž je požehnáním lidem, kteří se snaží přiblížit Bohu. Papež zdůraznil, že účelem „pastoračních a spontánních požehnání“, o nichž se mluví v deklaraci, je „konkrétně ukázat blízkost Pána a Církve všem, kdo se ocitnou v různých situacích a prosí o pomoc, aby pokračovali – nebo začali – cestu víry“.

Papež řekl, že „tato požehnání, mimo jakýkoli liturgický kontext a formu, nevyžadují, aby byla přijata mravní dokonalost. Když pár spontánně přistoupí ke knězi a požádá o požehnání, kněz nepožehná spojení osob, ale jednoduše lidem, kteří o požehnání společně požádali. Ne tomu spojení, ale osobám, přirozeně s ohledem na kontext, citlivost k místu, kde člověk žije, a nejvhodnějším způsobem, jak toho dosáhnout,“ citoval papeže server Vatican News.

Dokument též říká, že by měla být požehnání udělována diskrétně a nikdy s okázalými doplňky, které se vyskytují například na svatbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …