Pardubický kraj podpořil Zakarpatskou Ukrajinu šesti miliony Kč

03.01.2019 12:14

Pardubický kraj za pět let vynaložil na pomoc v Zakarpatské oblasti Ukrajiny téměř šest milionů korun. Za poskytnuté peníze byly převážně opraveny a vybaveny mateřské a základní školy, zlepšila se zdravotní péče a byla modernizována a vybavena katedra bohemistiky Užhorodské univerzity. Kraj rovněž podporuje činnost krajanského spolku, spolupráci obcí a škol a instalaci vzpomínkových bust významných osobností, uvedla Ingrid Kleinová z kanceláře hejtmana.

Pardubický kraj podpořil Zakarpatskou Ukrajinu šesti miliony Kč
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Pro rok 2019 Pardubický kraj vyčlenil na tento účel částku milion korun, netýká se ale jen Zakarpatské oblasti,“ uvedla Kleinová.

Pomoc směřovala do různých lokalit. Jsou mezi nimi například Koločava, Chust, Lintsi, Korytňany, Poroškovo, Antalovce, Simerky, Užhorod nebo Mukačevo.

Hejtmanství rovněž předalo ukrajinské straně věcné dary. Za pět let to bylo 17 sad ochranných oděvů pro hasiče, sanitní vůz nebo, pro mimořádné situace, GPS přístroje, dron, zásahové obleky a kompresor. Další peníze Pardubický kraj poskytl na tvorbu účelových tematických map a zavedení GIS a GPS podpory nebo na vytvoření systému bodů záchrany, včetně integrace do GIS a GPS aplikací.

Podmínky spolupráce se Zakarpatskou oblastí jsou upraveny memorandem o rozvoji trojstranných vztahů a spolupráce ze září 2013, třetím partnerem byl Prešovský samosprávný kraj. Další dvojstranné memorandum o prohloubení spolupráce bylo mezi Pardubickým krajem a Zakarpatskou oblastí uzavřeno v roce 2015. Všechny investiční projekty musí polovinou spolufinancovat partnerská strana, ať již kraj, příslušný okres či obec.

Zakarpatská Ukrajina, dříve Podkarpatská Rus, byla od roku 1919 součástí Československa. Od června 1945 byla na základě smlouvy mezi Československem a SSSR o postoupení Podkarpatské Rusi připojena k tehdejšímu Sovětskému svazu. Dnes je součástí samostatné Ukrajiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…