Paroubek je opět předsedou. Před sálem protestovalo jen pár lidí

26.11.2011 11:02

A je to tady. Expředseda ČSSD Jiří Paroubek pořádá ustavující sjezd svého strany Národní socialisté – Levice 21. Století (NS-LEV21). Akce s účastí 240 delegátů začala v 10:00 v pražském Obecním domě. A protože Paroubek nenechává nikoho chladným, objevily se hned ráno před budovou hloučky demonstrantů. Ani to ale neodradilo delegáty a dvacet minut po zahájení zvolili Paroubka předsedou své partaje. Poté si Paroubek vybral své místopředsedy: Jiřího Šlégra, Stanislava Palšu a Terezu Holišíkovou.

Paroubek je opět předsedou. Před sálem protestovalo jen pár lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek zvolen do čela NS-LEV 21

Jak informoval reportér ParlamentníchListů.cz, před Obecním domem dnes brzy ráno řečnil Karel Janko, bývalý předseda České strany národně sociální 2005, kterou Paroubek ovládl a chystá ji sloučit se svou NS-LEV21.

Kdo je Karel Janko? Čtěte ZDE

Janko o Paroubkovi například prohlásil, že je plevel a viní ho z „krádeže" ČSNS 2005. Své dnešní vystoupení zpestřil plakátem „Jsem narcis" a narcismus Paroubkovi vyčítá i tím, že kolemjdoucím se svými spolupracovníky rozdává žluté narcisy.

Celé akci přihlíží jen několik Jankových přívrženců, jejichž počet mnohonásobně převyšují přítomní novináři. "Je tady jen osm protestujících. Zatím je klid," hlásil těsně před zahájením sjezdu reportér ParlamentníchListů.cz. Podle jiných médií mezi protestujícími byli čtyři neonacisté, po čtvrthodině ale odešli. Demonstrovat přišlo i pár členů České strany národně socialistické (ČSNS 2005).

Prohlédněte si FOTOGALERII

Na devátou hodinu ranní si přitom před Obecní dům svolala mítink Dělnická strana sociální spravedlnosti. Ranní hodina a zřejmě i mráz ale účastníky obou akcí asi odradila. Jen hrstka lidí tak rozložila transparenty například s nápisem. "Paroubek je zkrachovalý levičák a krade historii ČSNS."

Šlégr... A dál se uvidí 

Přípravný výbor strany LEV 21 navrhl na předsedu nového uskupení Paroubka. "S ´velkým překvapením´ byl Paroubek zvolen," informoval dvacet minut po zahájení sjezdu zpravodaj ParlamentníchListů.cz. "Z 235 delegátů pro něj hlasovalo 233, dva se zdrželi," doplnil. "Teď se budou volit místopředsedové," zmínil.

Po zvolení orgánů strany je na programu projev předsedy a představení chystaného programu. Delegáti podle Paroubka dostanou také návrh stanov a deklaraci programových zásad. Sjezdu se podle vedení strany zúčastní asi 240 lidí. 

Jak ParlamentníListy.cz už před časem uvedly, slučovací sjezd strany s ČSNS 2005 se uskuteční později. Místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava k tomu před časem uvedl, že nyní dojde k přeregistraci členů do nového subjektu NS-LEV 21 a poté je třeba připravit zmiňovaný slučovací sjezd obou partají.

Dolejš přispívá jen na web Vaševěc.cz

Někdejší premiér a bývalý šéf sociálních demokratů Paroubek na počátku října opustil po více než dvaceti letech parlamentní opoziční ČSSD, s níž se nepohodl. Následně oznámil vytvoření nové strany. Následoval ho poslanec ČSSD a bývalý hokejový reprezentant Jiří Šlégr. Další poslance zatím Paroubek do své strany nezískal.

Jiří Paroubek přitom ještě před časem tvrdil, že se poohlédne i někde jinde, než jen u sociálních demokratů. „Pan Dolejš z KSČM je rozumný člověk, rád bych ho oslovil," tvrdil například ke spolupráci s "rudým" poslancem. Jak se ale později ukázalo, slovy o spolupráci s kolegou z Poslanecké sněmovny asi nemyslel tu pro stranu. Paroubek Dolejše totiž kdysi oslovil v tom, aby odbornými články přispíval na jeho web Vaševěc.cz, což se nyní děje.

„Ani s ČSSD si vzájemně na sjezdy nechodíme," odvětil pak záporně ParlamentnímListům.cz Dolejš na otázku, zda jej na dnešní sjezd Paroubek pozval alespoň jako vzácného hosta.

„LEV 21 částečně vzniká na přestupech a to komplikuje vzájemnou diplomacii," uzavřel komunista Dolejš ve vysvětlení.

Místopředsedy jsou Šlégr a Palša

Sjezd zvolil již také třiadvacetičlenné předsednictvo strany, který navrhl její přípravný výbor. Jsou v něm mimo jiné bývalý šéf ústecké krajské sociální demokracie a podnikatel Petra Benda, někdejší radní Ústeckého kraje a podnikatel Mirko Bernas či Jaroslav Andres, který poskytl peníze na rozjezd strany. Ve vedení strany bude také Šlégr a Paroubkovi příznivci z ČSNS 2005 Stanislav Palša či Jiří Pondělíček.
    

Ze členů předsednictva si Paroubek jmenoval i své místopředsedy. Vybral si Šlégra, Palšu a Terezu Holišíkovou. Ústředním tajemníkem strany jmenoval Andrese.

Zástupci přípravného výboru v úvodu jednání účastníky sjezdu informovali o tom, že strana je řádně zaregistrována a otevřená členům ČSNS 2005. Obě strany podle nich od dnešního dne vystupují společně.

Podrobně sledujeme téma Paroubkova nová strana
Paroubek v sobotním projevu: nic jim není svaté, vše rozkradou

Paroubek: Vítám příchod nových členů nespokojených s poměry v ČSSD
Paroubek posiluje. Po libčeveském exodu má 500 nových přihlášek

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…