Paroubek v ČT: Vláda vydrží tak rok. Sobotka s Babišem by se měli vyměnit

21.02.2014 21:19

Expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) má jasno. Vláda podle něj vydrží tak rok, ale prezidentovi Miloši Zemanovi se nepodaří Česko posunout k poloprezidentskému systému. Hlava státu navíc v jednu chvíli byla až příliš netrpělivá a výsledky přílišného spěchu vidíme kolem sebe. Vyjádřil se také k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a Michalu Haškovi (ČSSD). Stranou jeho pozornosti nezůstala ani fotovoltaika a zásah na Úřadu vlády.

Paroubek v ČT: Vláda vydrží tak rok. Sobotka s Babišem by se měli vyměnit
Foto: tan
Popisek: Jiří Paroubek v Hyde parku

Expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) byl hostem pátečního Hyde Parku České televize. Dřívější předseda ČSSD oznámil, že hodlá změřit své síly s dalšími politiky v květnových eurovolbách. V pořadu však byla řeč nejen o nich.

Mělo to být obráceně, Babiš premiérem a Sobotka ministrem financí

Na prvním místě expremiér prozradil, že by dal důvěru vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), pokud by byl poslancem. Je totiž přesvědčen, že vládu bylo možné sestavit jen na půdorysu, na kterém postavena byla. „Ať jsou lidovci, jací chtějí, tak je tam nová generace,“ podotkl Paroubek s tím, že tato strana má budoucnost. Bude se ale rozcházet pozice dvou nejsilnějších stran. Jedna bude posilovat, to jest ANO, a jedna bude oslabovat, to je sociální demokracie,“ podotkl Paroubek.

Míra onoho posilování a oslabování bude indikátorem toho, zda vláda vydrží po celé čtyři roky. Pokud ministr financí Andrej Babiš sezná, že jsou pro něj volby výhodnější, Sobotkova vláda obratem skončí. Podle mě vydrží rok, rok a půl, poznamenal Paroubek. Podle něj by možná vládě prospělo, kdyby se role Sobotky a Babiše otočily, protože Sobotka rozumí financím, zatímco Babiš ne, ale na druhou stranu je to vynikající manažer.

Sobotkovy silné a slabé stránky

Následně se vyjádřil k silným a slabým stránkám Bohuslava Sobotky. Podle Paroubka je to kvalitní a velmi pracovitý politik. Na straně druhé je to muž, který se již delší dobu pohybuje pouze v politice a Paroubek proto pochybuje o tom, zda bude Sobotka řídit dobře fungující stát, pokud přesně neví, jak vypadá život „obyčejných lidí“.

Došlo také na hodnocení nových hnutí, jako jsou ANO a Úsvit přímé demokracie. Společnost se podle Paroubka diferencuje, což mimo jiné znamená, že ČSSD nemůže dosáhnout tak dobrých volebních výsledků, jako dříve. Na místo velkých stran nastupují uskupení reprezentující zájmy určitých skupin, které se necítí být reprezentovány „tradičními stranami“.

Zradila ČSSD voliče?

Expremiér si však rozhodně nemyslí, že by ČSSD uzavřením koalice zaprodala svůj program. Vláda je zkrátka výsledkem koaličních dohod. ČSSD však v jejich rámci obsadila ne tak silná ministerstva. Dalším problémem vlády je fakt, že do ministerských křesel zasedli lidé, kteří se v politice zatím nevyznají. Buď se naučí plavat, nebo se utopí, poznamenal k tomu dále Paroubek. Zkritizoval např. rozhodnutí ministryně spravedlnosti Heleny Válkové z ANO, která se rozhodla odvolat generálního ředitele věznic.

Poněkud skeptický byl také k síle opozičních stran. TOP 09 se podle Paroubka musí bát hloubkových kontrol ministra Babiše na resortu financí. ODS už se podle něj nevzpamatuje ze stávající katastrofy a komunisté se dál budou vymezovat na levici, aby si udrželi své voliče.

Následně důrazně odmítl tezi, kterou čas od času pronášejí lidovci, že totiž Paroubek jako premiér obcházel v řadě věcí koalici, což bylo podle KDU-ČSL nefér. Expremiér zdůraznil, že důsledně dodržoval koaliční smlouvu a body, které nebyly v koaliční smlouvě upraveny, řešil, jak uznal za vhodné.

Prezident Zeman to uspěchal

Pár slov pronesl Paroubek také na adresu prezidenta Miloše Zemana. Pokud by prý netlačil na konání předčasných voleb, mohla levice v řádných volbách vyhrát výrazněji. Miloš Zeman byl zkrátka netrpělivý,“ poznamenal host pořadu. Stejně tak se prý Zemanovi nepodařilo nakročit k poloprezidentskému systému a v budoucnu se mu to ani nepodaří. Hodnotit Zemanovo prezidentství ale Paroubek nechtěl. Máme za sebou teprve rok a bude záležet na tom, co bude prezident dělat v dalších letech.

Rozkol v ČSSD

Ve vysílání také zazněl dotaz na povolební puč v ČSSD. Paroubek v první řadě zdůraznil, že nešlo o puč, jen o klasický mocenský boj, který znovu ukázal, že politika není nedělní škola. Sobotka ale v určité chvíli udělal chybu, když novou vládu sestavil pouze s jedním křídlem sociální demokracie. „Měl Michala Haška zvednout ze země a vzít ho do hry. To bych udělal já, podotkl expremiér. Hašek svůj mocenský boj „přepálil“, ale jeho politická kariéra neskončila a všechno ostatní ukáže čas.

Sobotka bude čelit těžkostem v řadě voleb za sebou, ať už jde o volby do EP, či volby komunální. Podle Paroubka dělá ČSSD chybu např. v tom, jak se v Ostravě chová k Petru Kajnarovi. Je to prý muž, který pro ČSSD odvedl kus práce. Bylo by správné dát mu třeba místo v čele kandidátky do sněmovních voleb a ne s ním takto zamést.

Paroubek vzpomněl také na podrazy, které v politice zažil sám. Vzpomněl na tzv. Kubiceho zprávu, která v roce 2006 ovlivnila volby. Dnes už se tím prý ale nezabývá, protože to české soudy smetly ze stolu. Nemá proto cenu vracet se ke starým ranám.

Eurovolby

Dnes Paroubek není členem ČSSD, vede NS-LEV 21. Ti však ve volbách více než propadli, když získali sedm setin procenta hlasu. Ve volbách do Evropského parlamentu už by to mohlo být jinak. V předvolební kampani totiž nehrají tak velkou roli peníze, jak tomu je u voleb sněmovních. NS-LEV 21 prý představí nové osobnosti, které mají Česku co dát, pokud v Evropském parlamentu zasednou.

Pokud budeme úspěšní ve volbách do EP, tak bychom se rádi objevili v klubu Strany evropských sociálních demokratů a tam by byl dobrý prostor pro spolupráci s ČSSD.

Fotovoltaika a zásah na Úřadu vlády

Vyjadřoval se také ke kauze fotovoltaiky. Čeští politici prý na prvním místě začleňovali do českého práva evropskou směrnici, ale na rozdíl od jiných států EU, které činily totéž, však česká vláda nijak nereagovala na vývoj fotovoltaiky, např. technologický. Na problém velmi drahé elektřiny se zadělalo v letech 2008 a 2009. Odpovědnost za to nesou vlády Mirka Topolánka (ODS) a Jana Fischera, alespoň podle Paroubka.

V závěru pořadu se expremiér vyjadřoval také k zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu Petra Nečase. Jeho vláda byla prý neschopná, ale zásah policie byl podle Paroubka bezprecedentní. Podle vlastních slov si neumí představit, že by policie podobně vtrhla třeba do úřadu německého kancléře. Nečas má před sebou řadu těžkostí, které mu bývalý předseda ČSSD nepřeje, ale je to mimo jiné důsledek toho, že se jako politik Nečas stavěl do role „pana čistého“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…