Páter roztrhal sovětskou vlajku a zavřeli ho. Teď dostal Cenu paměti národa a přitom vyzval, abychom pečovali o multikulturnost

28.11.2017 16:27

Pátera Františka Líznu lze označit za hrdinu protikomunistického odboje. Když mu komunisté zavřeli otce a některé jeho spolužáky, demonstrativně roztrhal sovětskou vlajku. Jak šel čas, Lízna v kritice komunistů nepolevoval a ti ho za to párkrát zavřeli. Za svou statečnost dostal Cenu paměti národa. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz Lízna apeloval na všechny své spoluobčany, aby pečovali o multikulturnost společnosti. Společenské pestrosti bychom si podle pátera měli vážit.

Páter roztrhal sovětskou vlajku a zavřeli ho. Teď dostal Cenu paměti národa a přitom vyzval, abychom pečovali o multikulturnost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Autorem óbr Ježíše je sochař Miroslaw Kazimierz Patecki

Duchovní František Lízna se prý nikdy nestal členem Pionýra, a když ho komunisté propustili z vězení, rozhodl se dát na kněžskou dráhu.

Jeho otec byl voják a páter Lízna sdědil určitou ráznost v rozhodování. Bral za svou povinnost postavit se komunistické zvůli.

„Nebral jsem to jako hrdinství, ale jako povinnost. Nemyslete si ale, že jsem plný nenávisti ke komunistům. Pořád si myslím, že to byl strašný systém. Většina lidí, kteří se k němu přihlásili, ale byli oportunisté, kteří chtěli z režimu těžit ve svůj prospěch, a potom tu byli obyčejní lidé, kteří vyvěšovali vlajky Sovětského svazu, aby měli pokoj,“ pokračoval páter.

Jelikož byl opakovaně vězněn, třeba za to, že se pokoušel opustit komunistické Československo, má určité pochopení pro vězně. Stejně tak má pochopení pro Romy, které považuje za „krásné lidi“.

„Celý život jsem slýchával nadávky, že se zastávám různých divných individuí. Pro vězně jsem ale měl pochopení, protože jsem si život za mřížemi sám zkusil, a neodmítl jsem tudíž mluvit ani s doživotně odsouzenými na Mírově. Vlastně jsem vděčný, že mě komunisti zavřeli, protože jinak bych nemohl být takto formován. Romy pak považuji za krásné lidi, kteří mohou našemu národu něco předat, i když pracovat s nimi je velmi obtížné. Když se tři roky po revoluci konalo sčítání lidu, přihlásil jsem se naschvál k romské národnosti, i když žádné romské rysy nemám. Mnozí si mysleli, že jsem se zbláznil. Právě kvůli těm, kteří se proti Romům vymezují, jsem to ale udělal.“

Celý rozhovor naleznete zde.

Domnívá se, že člověk člověku má pomáhat, pokud to potřebuje. Drásá mu proto srdce, jak se Češi stavějí k řešení uprchlické krize.

„Islám je nádherné náboženství, které ovšem zneužívají lidé se zlými úmysly – teroristé a podporovatelé práva šaría. Mám radost, když se mohu setkat s jakýmikoli lidmi, kteří žijí jinak než my. Cením si jedinečnosti, se kterou Bůh každého člověka stvořil, a chtěl bych, aby si pestrosti vážili i ostatní a dokázali žít ve vzájemné pospolitosti. Proto jsem moc rád, že máme papeže Františka, který tak naléhá, abychom nebyli sobci. Taky hodně obdivuji Angelu Merkelovou a před pár lety jsem jí přes velvyslanectví poslal dopis,“ prozradil katolický duchovní.

Je třeba se postavit proti těm, kteří jsou odhodláni páchat násilná zvěrstva, ale podle Lízny tady rozhodně není řeč o většině uprchlíků. Páter má za to, že uprchlíci přicházejí v míru a evropská společnost by je měla přijmout a žít jako multikulturní společnost, protože to obohatí nás všechny. Sám je připraven přijmout uprchlíky z Blízkého východu.

„Moje dveře zůstávají pro všechny nonstop otevřené. Výslovně jsem to na vchod od fary napsal. Přijal jsem spoustu lidí, kteří mě okradli. Chvilku jsem nadával, ale pak jsem si řekl, že to je nakonec dobře, protože se aspoň přiblížím ideálu, který ode mě Bůh chce. Jako kněz přece musím působit mezi chudými. Kdybych se pohyboval jen mezi bohatými, tak se dostanu na velice nebezpečnou cestu,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…