Patří mezi nejpostiženější v pandemii a nemluví se o tom. Šrámek z Aliance pro budoucnost představil priority

29.03.2021 15:57

Aliance pro budoucnost před týdnem oznámila nástup do voleb. Podnikateli a politikovi Pavlu Sehnalovi se podařilo sjednotit hned několik politických stran na pravé části politického spektra. Hodlá tak posílit vliv pravicových voličů, pro které nejsou alternativou současné sněmovní opoziční strany. Součástí projektu je i Agrární demokratická strana Pavla Šrámka, který pro ParlamentníListy.cz vysvětluje své priority, jimž se hodlá věnovat.

Patří mezi nejpostiženější v pandemii a nemluví se o tom. Šrámek z Aliance pro budoucnost představil priority
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Šrámek, předseda ADS

Jednou ze stran, která se k Alianci pro budoucnost přidala, je i Agrární demokratická strana vedená farmářem a někdejším poslancem hnutí ANO Pavlem Šrámkem. 

Ten zdůrazňuje nutnost podpory malých zemědělců a farmářů, kteří nyní silně trpí vlivem protipandemických opatření, zatímco velké potravinářské kolosy prý naopak profitují. Připomněl, že jeho zásluhou se před lety povedlo menším farmám pomoci úpravou levnější nafty pro zemědělce. Původně prý totiž panoval nepoměr. 

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

„Teď je to možné i pro ty, kdo mají živočišnou výrobu. Původně měli zelenou naftu dostávat jen ti, kteří mají pouze rostlinnou výrobu, a to se mi nelíbilo. Na začátku při snaze to změnit jsem tvrdě narazil, ale nakonec se mi povedlo to prosadit. Oběhl jsem všechny strany, a pro můj zákon hlasovala dokonce ústavní většina. Tím jsem se ale ocitl na black listu,“ vzpomínal Šrámek pro ParlamentníListy.cz.

V současné době podle něho cesta, jak malým zemědělcům a farmářům pomoci, spočívá v rozvolnění pravidel pro farmářské trhy, neboť pro tyto drobné podnikatele šlo často o jediný či hlavní zdroj příjmů. „V některých případech nebylo v pandemii zemědělství zasaženo, ale třeba malé rodinné farmy naopak velmi výrazně. Těm často nezbývá nic jiného než prodej na farmářských trzích. Tomu vůbec nerozumím. Jakékoli obchody s potravinami mohou být otevřené, ale farmářské trhy, které jsou nejbezpečnější prodejnou potravin, jsou na čerstvém vzduchu, byly zakázány,“ kritizoval vládní nařízení.

Pavel Šrámek též zdůraznil, že právě projekt Aliance pro budoucnost je ideální příležitostí, jak současný stav naší země napravit a přitáhnout dostatek voličů. Aliance totiž sdružuje celou řadu stran se zaměřením na různá odvětví života a společnosti. „Každý z nás je orientován na různé obory a někteří politologové nás mohou označit za pytel blech. Jenže opak je pravdou! Společnost není jednoduchý organismus a právě naše různorodost a jednota v rozmanitosti je to, co mě oslovilo,“ vysvětlil.

„V rámci našeho projektu Aliance pro budoucnost se budu věnovat zemědělské politice a životnímu prostředí. Kromě toho budu i garantem zahraniční politiky, kde mám zkušenosti ze čtyřleté práce coby místopředseda sněmovního zahraničního výboru,“ dodal Pavel Šrámek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…