Pavel Zeman nesouhlasí s návrhem zákona o státním zastupitelství z dílny Válkové

06.11.2014 18:28

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce, byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Se současným návrhem ministerstva spravedlnosti, který řeší zákon o státním zastupitelství, nesouhlasí. Domnívá se však, že je vše na počátku legislativního procesu. Pokud by byl skutečně schválen v současné podobě, nedovede si prý představit, že by pod takovou normou žil. „Rezignací se nevyhrožuje, ta se podává, ale zatím nevidím důvod k takovému řešení,“ uvedl v Radiožurnálu.

Pavel Zeman nesouhlasí s návrhem zákona o státním zastupitelství z dílny Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková, ministryně spravedlnosti

Co soudí o nejnovějším vládním návrhu zákona o státním zastupitelství připraveným ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou? Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu se Karolína Koubová ptala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.  

„Ano, skutečně, příprava nového zákona probíhá od roku 2011, kdy jsem nastoupil do funkce,“ potvrdil Zeman s tím, že po všech peripetiích začala současná ministryně spravedlnosti pracovat na nové novele zákona. Ta se ovšem Zemanovi nezamlouvá. Jde prý proti věcnému záměru prvního návrhu, u jehož zrodu Zeman byl.

Do podoby současného návrhu promluvil i nový náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. Ten v této souvislosti mluvil o tom, že se podařilo zastavit návrh, který by umožnil vzniku čtvrté moci ve státu. Ale s tím Pavel Zeman nesouhlasí. „Já se domnívám, že ten náš návrh byl vyvážený, já jsem na to dbal. S tvrzením pana náměstka nemohu souhlasit. Ten nový návrh spíš naznačuje, že se státní zastupitelství dostane do područí ministerstva spravedlnosti,“ míní Zeman.

Uvedl rovněž, že je zklamán, protože přípravě původního návrhu věnoval mnoho času, ale je podle svých slov připraven dále spolupracovat a dávat připomínky. Prostor pro diskusi podle něj ještě rozhodně je. „Já ho vidím. Zatím je na stole sice překvapivý návrh zákona, ale jsme na začátku. Ještě nebyl puštěn do dalšího procesu. Jsme na začátku," tvrdí Zeman a vidí možnosti v legislativním procesu dosáhnout změn.

Postěžoval si však, že atmosféra se od doby prvních příprav změnila a není prý vůle dát státním zastupitelstvím více nezávislosti. „Atmosféra se mění, a zdá se mi, že už tady není atmosféra, která by dala nezávislost státním žalobcům. Vždycky je to o moci. To nebudu zastírat. Ale my jsme vázáni zákonem. Jestliže dopustíme politické vlivy do dosazování státních zástupců, tak dospějeme do situace, kdy nepřímo mohou ovlivňovat činnost státních zástupců,“ míní Zeman.

Pavel Zeman změny v návrhu zákona dokonce vnímá tak, jako by šlo o změnu za jakoukoli cenu. „Utvořme zákon a udělejme to jinak, než to navrhoval státní zástupce Zeman,“ tak zjednodušeně formuloval své pocity.

Zeman věří, že je prostor pro práci na nové normě

Pavel Zeman potvrdil, že se současným návrhem nesouhlasí, ale chystá se dál spolupracovat a pracovat na jeho vývoji. Kdyby byl přijat v podobě navrhované ministerstvem, tak by to pro něj bylo jen těžko akceptovatelné. Já bych pod ním těžko žil, já nechci být hrobníkem státního zastupitelství,“ uvedl Zeman. Na otázky moderátorky však nechtěl odpovědět, že by za těch okolností podal rezignaci.

„Rezignací se nevyhrožuje, ta se podává,“ tvrdil Zeman. „V současné době důvod pro rezignaci nevidím, pokud ji uvidím, tak podám, ale jsme na začátku,“ uvedl v ČRo Pavel Zeman.

Zákon, který předkládá do koalice ministryně spravedlnosti Helena Válková, předpokládá, že vznikne zcela nový úřad. Speciální státní zastupitelství, které má mít na starosti vyšetřování hospodářské kriminality, korupce a delikty při zadávání veřejných zakázek. Válková ho v základních bodech do Sněmovny předložila ve středu.

Sídlo je plánováno v Praze, a to s celostátní působností

Speciální státní zastupitelství má mít na starosti vyšetřování hospodářské kriminality, korupce a delikty při zadávání veřejných zakázek. Pavel Zeman z něj ovšem není nadšený, což potvrdil i v Radiožurnálu. „Návrh ministerstva jde proti smyslu původního návrhu a obrací ho naruby. Předlohu samozřejmě dopodrobna prostuduji a více se k němu vyjádřím v rámci připomínkového řízení,“ řekl Pavel Zeman s tím, že předpokládá, že na změny ještě prostor existuje.

V základních bodech návrh ministryně Válkové zachovává čtyřstupňovou soustavu státního zastupitelství. „Specializace na závažnou majetkovou a hospodářskou trestnou činnost a korupci je svěřena do kompetence nového specializovaného státního zastupitelství, které je na úrovni krajské a VSZ,“ uvedla již dříve Válková. V návrhu stojí, aby se nový úřad jmenoval Speciální státní zastupitelství a Speciální vrchní státní zastupitelství a měl celorepublikovou působnost. Sídlem vrchního úřadu by měla být Praha. Hranice minimální škody u hospodářských trestných činů bude 75 milionů korun, dále do kompetence úřadu mají spadat korupční trestné činy a delikty spáchané při zadávání veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…