Pavel se dnes sejde s prezidentem NKÚ a s policejním prezidentem

02.02.2023 6:30

Zvolený prezident Petr Pavel se dnes odpoledne sejde s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou a poté s policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Pavel se dnes sejde s prezidentem NKÚ a s policejním prezidentem
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Petr Pavel poprvé v Otázkách Václava Moravce jako nově zvolený prezident.

S Kalou chce jednat mimo jiné o auditu v Kanceláři prezidenta republiky (KPR), s Vondráškem by mohl probrat například osud bezpečnostních kontrol na Pražském hradě, které zajišťuje policie.

Pavel řekl v neděli, že bude chtít uskutečnit audit v KPR. Ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace, která byla ohlášena na 9. března. V rozhovoru, který v úterý zveřejnil Reflex.cz, Pavel uvedl, že v prezidentské kanceláři bude potřeba nejen audit NKÚ, ale i hloubkový úklid ve všech oblastech. Odůvodnil to tím, že realita, se kterou se zatím v náznacích setkává, je výrazně horší, než si představoval.

Ke kontrolám na Hradě Pavel opakovaně řekl, že bude chtít jejich zrušení. Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán na dotaz ČTK v pondělí odpověděl, že policie nyní o změně režimu neuvažuje, do budoucna ji ale nevylučuje.

Kontroly byly zavedeny v roce 2016, tehdy se k nim Pražský hrad aktivně hlásil a obhajoval je. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) loni v lednu požádal policii o revizi zabezpečení a byl podle něj připraven plán na zmírnění vnějších opatření. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu k tomu ale nebyla podle ministra vhodná doba. Loni na podzim začal požadovat konec kontrol i Hrad, policie k jejich ukončení nepřistoupila.

Pavel se už po svém zvolení začal scházet s představiteli vlády a státních institucí. V pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem. Ve středu s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No nevím,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOgara , 02.02.2023 9:15:27
ale má na to Pávek právo? Už na hulváta určuje zahraniční politiku, setkává se s bezpečnostními složkami apod. Ale prezidentem je stále Zeman! Ale všichni mlčí, tak je dovoleno vše.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…