Pavel zvedl ze židle ukrajinského ministra. A v České republice? Souhlasné kývaní

20.02.2023 21:25 | Komentář

Podporujme Ukrajinu, ale buďme připraveni také na horší scénáře než její úplné vítězství. Taková byla ve zkratce slova zvoleného prezidenta Petra Pavla na konferenci v Mnichově, čímž naštval ukrajinského šéfa diplomacie. Pavel uvedl, že coby bývalý voják musí přemýšlet střízlivě o všech variantách, jakkoli máme za Ukrajinou nadále pevně stát. ParlamentníListy.cz se v anketě obrátily na české politiky s žádostí o komentář. Budoucímu prezidentovi se ještě před inaugurací poprvé povedlo, co sliboval v kampani, sjednocovat. Realistický komentář války totiž většinou přivítali všichni. Vládní politici i jinak tvrdá opozice, která ho ani nevolila.

Pavel zvedl ze židle ukrajinského ministra. A v České republice? Souhlasné kývaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nově zvolený prezident Petr Pavel

Budoucí prezident Petr Pavel nešetří si během víkendu vysloužil první kritiku a to hned ze zahraničí. Svými slovy na bezpečnostní konferenci v Mnichově popudil ukrajinského ministra zahraničí. Nepomohlo ani to, že o Pavlově pevné podpoře Ukrajině lze těžko pochybovat. Zvolený prezident pouze i jako bývalý voják varoval před přehnaným optimismem s tím, že jakkoli všichni doufáme v úspěch Ukrajiny v jejím boji proti ruským agresorům, měli bychom být připraveni i na špatný scénář.

Pavel se v Mnichově účastnil debaty ohledně ukrajinské války a v prohlášení reagoval na slova ukrajinského šéfa diplomacie Dmytra Kuleby, že „neexistuje jiná alternativa než znovuzískání kontroly nad anektovaným Krymem a zajištění toho, že Rusko bude potrestáno na mezinárodní úrovni“.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí
„Byl bych nesmírně šťastný, kdyby se vše, co tu bylo řečeno, podařilo v příštích několika měsících. Nežiji nicméně v ideálním světě. A proto jsem trochu skeptičtější. Rozumím ukrajinskému přání přivést tuto válku ke konci, kdy všichni ruští vojáci zmizí z posledního kousku ukrajinského území a ruský prezident jednou přijede do Kyjeva a na kolenou pronese omluvu. Můžeme ale se dostat do situace, kdy osvobození určitých částí ukrajinského území bude znamenat víc ztrát na životech, než společnost dokáže unést,“ sdělil Pavel.

V určité chvíli tak dokonce sama Ukrajina může přemýšlet o jiném výsledku. A my bychom také měli být připraveni na takovou eventualitu, protože nelze jen očekávat to nejlepší, ale je třeba, abychom byli připraveni na to nejhorší. A proto bych rád vyzval k opatrnosti ohledně vytyčování cílů, jak by měl tento konflikt dopadnout. I kdyby došlo k tomu, že se ruská armáda zhroutí, ukrajinská armáda ji vytlačí z Ukrajiny, pak tu budeme mít zhroucené Rusko. To znamená, že nebude nikdo, s kým bychom mohli jednat o režimu bezpečnostních záruk a pracovat na budoucí bezpečnostní architektuře Evropy. Se zkolabovaným Ruskem budeme mít spoustu, spoustu problémů, které teď nebereme v úvahu. Takže si myslím, že je mnohem lepší být realisty. Doufat v dobré, ale být připraveni na horší,“ zní zbytek vyjádření budoucího českého prezidenta.

Dle mediálních výstupů těmito slovy vyvolal podrážděnou reakci ministra zahraničí Ukrajiny, který měl pronést vůči evropským politikům včetně Pavla výzvu, aby věřili Ukrajině a nenutili ji k žádným ústupkům.

ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků napříč politickým spektrem, jak Pavlovo vyjádření vnímají a jak hodnotí veřejné reakce s ohledem na to, že dříve jsme byli svědky nálepkování autorů podobných výroků jako proruských. Budoucí prezident našel zastání prakticky u všech, počínaje vládními politiky a konče svými tradičními kritiky.

„Hodně zajímavé. Především ty přímé citace. Zdá se, že nově zvolený prezident se dopustil pragmaticky střízlivého hodnocení budoucího vývoje války na Ukrajině, která se dost (aspoň dle mého názoru) blíží k tomu, co v Mnichově říkal také Macron. To kvituji!“ komentoval věc europoslanec ODS Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Další z europoslanců Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL připomíná Pavlovu podporu kontinuální Ukrajiny. „Je potřeba to vnímat v kontextu. Generál Pavel trvá na podpoře Ukrajiny všemi možnými prostředky. Na tom se nic nezměnilo. Jen upozornil i na úskalí podpory. Ale na jeho postoji se rozhodně nezměnilo nic,“ reagoval Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Rozhodnutí jednat o míru je z mého pohledu zcela věcí Ukrajinců samotných a jejich vnímání, zda-li cítí únavu z boje. Vzhledem k tomu, že část jejich země je okupovaná, jejich města jsou bombardována agresory a jejich lidé umírají, zcela chápu, že se dále brání a nevzdávají. My je pouze můžeme a měli bychom v tom dále podporovat. Nevěřím, že by je prezident nebo jakýkoliv jiný slušný člověk chtěl nechat v jejich boji samotné,“ komentoval to pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Na dotaz redakce reagovala také poslankyně Evropského parlamentu a šéfka KSČM Kateřina Konečná. „Panu budoucímu prezidentovi evidentně “ujelo” to, o čem se už reálně debatuje v kuloárech světové politiky. Ostatně podobně se vyjádřil Petr Pavel už v listopadu loňského roku. Podle dostupných údajů už i USA zvažují i jiné varianty než válčení do posledního muže. Čeští politici ovšem zatím hrají na světové šachovnici užitečné idioty. Škoda jen, že na to doplácí naši občané. Já jsem byla a vždycky budu na straně míru a co nejrychlejší ukončení bojů. Ať to bylo v Iráku, Jugoslávii, Afghánistánu, Sýrii, Libyi či kdekoli jinde! Neexistuje proruský mír či proukrajinská válka. Je jen mír nebo válka,“ míní politička.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Vyjádření pana Pavla vnímám jako realistické zhodnocení situace. Samozřejmě si přeji, aby konflikt dopadnul vítězstvím Ukrajiny s tím, že nabyde zpět všechna ztracená území, a to včetně Krymu, ale bohužel nežijeme v ideálním světě a je třeba brát v úvahu veškeré možné alternativy. Je třeba se na situaci dívat realistickýma očima a nemalovat si budoucnost na růžovo. Stejně tak souhlasím s jeho názorem, že by případný rozpad Ruska nebyl ničím pozitivním. Takovýto vývoj by vedl k občanským válkám, geopolitické nestabilitě a posilování vlivu Číny. V názoru pana Pavla rozhodně nespatřuji žádný proruský narativ, ale realistický pohled na danou problematiku,“ řekl nám poslanec KDU-ČSL Jiří Horák.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí

„Je vidět, že budoucí prezident uvažuje, na rozdíl od našich veřejnoprávních médií a různých vojenských odborníků, realisticky. Jestliže si někdo myslí, že se Rusko někdy vzdá Krymu, tak je blázen. Podobně, že se vzdá anektovaných území na Donbasu, které již schválila ruská duma. Obecně, Ukrajina má problémy se zdroji. Ani ne tak finančními, ale lidskými a hlavně materiálními. Zatímco Rusko má obrovské zásoby munice, jeho podniky přešly na válečnou výrobu a stále ještě může mobilizovat cca 25 milionů záložníků. Ukrajina je ale v podstatě vyčerpaná a spoléhá na zahraniční ppmoc, která je ale čím dál více vlažná. Je potřeba se připravit na mírová jednání a např. na základě rezoluce RB OSN jednat o smlouvě o celkovém uspořádání s cílem zabezpečit dlouhodobý mír, třeba za přítomnosti modrých přileb. Pokud takto budoucí prezident Petr Pavel uvažuje, má můj respekt, protože tyto názory prosazuje SPD od samého začátku konfliktu,“ vyjádřil se poslanec SPD a člen sněmovního Výboru pro obranu Radovan Vích.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Podle senátorky Jany Zwyrtek Hamplové bude každé řešení, které povede k míru, osvobozující. „Válka tzv. za každou cenu ubližuje oběma stranám. Pokud k tomuto poznání dospěl i nově zvolený prezident, a i od našich dalších představitelů přestane tlak na zbrojení a ustanou sny o nereálných vítězstvích, budu jen ráda. Znamenalo by to, že došli k poznání, o kterém my mluvíme od počátku,“ sdělila.

„Vyjádření pana Pavla vnímám jako mírný, a přiznávám, že i trochu nečekaný, závan zdravého rozumu,“ konstatoval poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Svým pohledem přispěl také 1. místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „Tohle Pavlovo prohlášení považuji za rozumné. Zároveň je ale pravda, že v předchozích týdnech jsem od stejného člověka slyšel řadu válečnických prohlášení, která naopak za rozumná vůbec nepovažuji. Takže si raději počkejme, jaké další pokyny dorazí,“ uvedl Štěpánek.

„Přeju si, aby co nejdříve skončilo umírání nevinných lidí nejen na Ukrajině. Přijde mi zcela lidské přát si konec VŠECH válek na světě, a je mi jedno, za jaký "narativ" to označuje Petr nebo Pavel,“ říká předseda Svobodných Libor Vondráček.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…