Pavlovi v katedrále požehnali představitelé církví i vrchní zemský rabín

09.03.2023 18:45

Praha - Prezidentu Petru Pavlovi dnes v kapli sv. Václava při ekumenické modlitbě ve svatovítské katedrále požehnali reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín. Pavel do katedrály přišel s manželkou Evou a syny Janem a Petrem. Pavel také uctil relikvii hlavního patrona českých zemí sv. Václava. V nové části katedrály následně Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor provedly vedle státní hymny tři symbolická díla - Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele. Po skončení koncertu na Pavla podle zpravodaje ČTK stále čekaly desítky příznivců na hradním nádvoří.

Pavlovi v katedrále požehnali představitelé církví i vrchní zemský rabín
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Petr Pavel skládá slib

Petr Pavel se dnes stal novým – v pořadí čtvrtým – prezidentem České republiky, ve funkci vystřídal Miloše Zemana, který byl prezidentem dvě období mezi léty 2013-2023. Během dne se Pavel i spolu s manželkou Evou zúčastnil slavnostního obědu s nyní již bývalým prezidentem a jeho ženou, následovalo složení slibu. Okolo třetí hodiny odpoledne vystoupil na balkoně Pražského hradu a pozdravil občany České republiky. Poté byl položit kytici k soše prvního prezidenta Československa T. G. Masaryka, od půl čtvrté měl setkání s hosty „číše vína“ ve Španělském sále. V šest hodin večer završila inauguraci Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor v katedrále sv.Víta.

Programu se zúčastnili čeští a moravští biskupové, předsednictvo Ekumenické rady církví (ERC) a vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon. Předsedou ERC je biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Tomáš Tyrlík.

V úvodu obřadu měl projev pražský arcibiskup Jan Graubner. "V této posvátné chvíli si společně uvědomujeme velikost zodpovědnosti nejen před voliči a současníky, ale i před dějinami a samotným Bohem. Uvědomujeme si složitost mezinárodní situace a i náročnost úkolů v naší společnosti, protože mnohá rozhodnutí či opomenutí ovlivňují nejen přítomnost, ale i budoucnost," řekl.

Úryvek z bible přečetl vrchní zemský rabín a poté pražský arcibiskup pronesl modlitbu za vlast. Předseda ERC uvedl modlitbu Páně a následně všichni tři společně pronesli modlitbu, jíž požehnali novému prezidentovi.

Pavel s manželkou se poklonili lebce sv. Václava, za tímto účelem přinesené z klenotnice v katedrále sv. Víta do kaple. Zazněly Svatováclavský chorál, nejstarší česká duchovní píseň Hospodine, pomiluj ny a státní hymna. Poté se všichni účastníci obřadu v kapli přesunuli na místa v nové části katedrály, kde vystoupily Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor. Vzhledem ke chladu v katedrále část hudebníků seděla v teplých kabátech. Sólových pěveckých partů se ujali sopranistka Kateřina Kněžíková a basbarytonista Adam Plachetka.

Česká filharmonie skladbu Te Deum hraje jen výjimečně. V září 2009 Te Deum dirigoval také Jakub Hrůša ve Španělském sále Pražského hradu při státní návštěvě papeže Benedikta XVI. V květnu 2016 skladba zazněla v podání prvního českého orchestru pod taktovkou Jiřího Bělohlávka ve svatovítské katedrále u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

"Dnešní večer představuje velkou oslavu kultury v širším slova smyslu, pro mě prostřednictvím hudby. Ale nejde pouze o hudbu, jde o situaci, ve které hudba slouží jako podpora intelektuální, emocionální a občanská té události, kterou tady právě prožíváme. Snažili jsme se k tomu zvolit hudbu, která je nejlépe vhodná," řekl ČTK před akcí Hrůša.

"Zapomenout se na takovou událost nedá, i když se přiznám, že u mě žádné koncerty nezapadají. Prakticky každý koncert je takové dítko, které zplodíte a na které potom vzpomínáte. Ale pochopitelně inaugurace nového pana prezidenta je mimořádná," řekl ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…