Peake nedostala pozvánku. Zeman se s ní o volbách bavit nebude

21.08.2013 19:44

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář v pořadu Interview 24 v České televizi označil říjnový termín předčasných voleb jako nejpravděpodobnější. Miloš Zeman podle něho nechce zdržovat jejich konání, a rovněž potvrdil, že se hlava státu v pátek sejde se zástupci parlamentních stran s výjimkou Karolíny Peake, která se vzdala předsednictví strany LIDEM.

Peake nedostala pozvánku. Zeman se s ní o volbách bavit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Prezident Miloš Zeman si na pátek pozval zástupce parlamentních stran na společné jednání, kde by je měl informovat o svých dalších krocích a především o termínu předčasných voleb. Na jednání nedostala podle slov Mynáře pozvánku pouze Karolína Peake. Ta po dramatickém hlasování o důvěře Rusnokově vládě ze 7. srpna rezignovala na post předsedkyně strany LIDEM. Argumentovala názorovým rozchodem s poslanci této strany.

Krátce po jednání lídrů by měl prezident termín konání předčasných voleb oznámit oficiálně. „Nepředpokládám, že by to chtěl pan prezident jakkoliv prodlužovat,“ doplnil Mynář s tím, že předpokládané datum 25.-26. října se jeví jako nejpravděpodobnější. Vyvrátil zároveň narážky některých sněmovních stran, především ODS, že by tento termín vybral účelově. „Pan prezident nechtěl přistoupit na proklamované hry, že by mohl termín zkrátit nebo prodloužit, a říjnový termín voleb přichází v úvahu jako řádný,“ komentoval v pořadu dále kancléř.

Němcová proti rozpuštění sněmovny

„Považuji rozpuštění sněmovny za krok, který budoucnost nebude vnímat jako správný krok Parlamentu a posílení demokracie," prohlásila předsedkyně sněmovny a pravděpodobná volební lídryně ODS Miroslava Němcová po úterním rozpuštění sněmovny.

Na tento výrok reagoval Mynář v pořadu slovy, že „by byla ODS samozřejmě radši, kdyby mohla Poslanecká sněmovna ještě chvíli fungovat“. A poslední předvolební průzkumy mu dávají za pravdu, protože aktuální přízeň voličů je velice malá. Například pondělní průzkum agentury ppm factum občanským demokratům přisoudil pouhých šest procent.

Mynář se vyjádřil i k aktuálnímu výpadu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky vůči Zemanovi, kdy ho důrazně vyzval, aby se nijak neangažoval ve volební kampani SPOZ.

„Nikdo ze SPOZ zatím nemluvil o způsobu účasti pana prezidenta ve volbách. Já bych byl samozřejmě rád, kdyby se angažoval v kampani zemanovců, ale obávám se, že to tak nebude. Můžu to zkusit, ale myslím, že nám pan prezident v tomto nevyjde vstříc,“ řekl posmutněle Mynář, který má sám ambice zúčastnit se za zemanovce volebního klání a stát se poslancem. Zda do volební kampaně půjde, záleží podle jeho slov na Zemanovi, jehož je podřízeným, a prezidentovo dovolení bude pro něho rozhodující.

Sobotka nemá post premiéra jistý

Média, stejně jako odborníci, již hojně spekulují o pravděpodobném vítězi nadcházejících voleb a především o tom, zda bude jmenován premiérem předseda vítězné strany, kterou se předpokládá ČSSD. Vztahy mezi Zemanem a sobotkovským křídlem sociálních demokratů totiž nejsou nejlepší, a nabízí se možnost, že by šéfem kabinetu mohl být jmenován klidně i 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek, který má k hlavě státu blízko.

„Zajíci se počítají až po honu,“ prohlásil Mynář, i když připustil, že ČSSD pravděpodobně volby vyhraje. Zopakoval však slova Miloše Zemana, že premiérem bude jmenován zástupce vítězné strany a bude záležet na konkrétním politickém subjektu, koho si na post premiéra nominuje. Že by to v případě sociální demokracie byl Bohuslav Sobotka, to ale se stoprocentní jistotou neřekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…