Pehe: Analytikům zatemnily mysl jejich ideové preference

24.10.2010 6:39

Mezi prvním a druhým kolem senátních voleb se většina politologů shodovala, že ČSSD nedosáhne absolutní většiny. Politolog Pehe byl opačného názoru, a tak ve svém blogu rozebírá, proč se ti, co sociální demokracii nevěřili, mýlili.

Pehe: Analytikům zatemnily mysl jejich ideové preference

Za velice zajímavé považoval politolog Jiří Pehe sledovat, jak mezi dvěma koly senátních voleb většina politologů předvídala, že ČSSD nedosáhne absolutní většiny, tedy že nezíská 12 křesel. Sám v té době uvedl ve svém blogu, že při podrobném zkoumání výsledků prvního kola mají kandidáti sociální demokracie v tom druhém mnohem lepší šanci uspět a získat absolutní většinu křesel v Senátu.

Podle něj politologové a analytici podcenili skutečnost, že voliče levice budou více motivováni jít podpořit svoje kandidáty ve druhém kole. „Bylo pro ně více ve hře, protože vládní reformy na ně dopadnou mnohem více než na bohatší voliče pravice, a Senát může být alespoň brzdou a fórem pro debatu o vládních reformách," poukazuje Pehe na důležitý motiv voličů levice.

Voliči ODS a TOP 09 neměli motivaci podpořit rivalskou stranu

Svou roli sehrálo také to, že zatímco pro voliče KSČM, jejichž kandidáti v prvním kole neuspěli, je uchazeč ČSSD přirozenou druhou volbou, voliči KDU-ČSL měli jen malou motivaci podpořit kandidáty ODS a TOP 09. Ti voliči, kteří zůstali věrní lidovcům, jsou ve svých názorech na sociální záležitosti mnohem blíže ČSSD než ODS nebo TOP 09.

„Někteří analytici mylně předpokládali, že voliči ODS a TOP 09 se budou automaticky podporovat. Jenže ačkoliv TOP 09 vznikla z iniciativy konzervativního křídla lidovců, postupně se stala domovem i mnohých bývalých voličů ODS, kteří byli poměry v ODS znechuceni. Ti neměli silnou motivaci podpořit kandidáty ODS v druhém kole," upozorňuje Pehe na další mylný předpoklad.

Znechucení voliči VV buď nepřišli, nebo koaličním kandidátům hlas nedali

Dalším důvodem slabšího výsledku kandidátů koalice bylo také to, že nemohli spoléhat na voliče Věcí veřejných, protože ti po katastrofálních výsledcích před týdnem nyní buď nepřišli, nebo neměli motivaci volit kandidáty stran, s nimiž se vedení VV spojilo po volbách ve vládní koalici. „Pokles popularity VV je totiž důsledkem především skutečnosti, že véčkaři ve vládní koalici vůbec jsou a podporují liberálně-pravicové reformy, které VV neměly v programu," domnívá se Pehe.

Politolog uznává, že je snadné být generálem po bitvě. „Přesto se zdá, že těch ´generálů´ mohlo být více, kdyby některým analytikům nezatemňovaly mysl jejich ideové preference, které se často přetaví do zbožných přání. Docela prostá analýza totiž ukazovala, že ČSSD získá přinejmenším oněch dvanáct mandátů, které získat chtěla," uzavírá Pehe.

K věci:

Pehe: Volby jsou pro vládu osudové, může nastat panika 

Prezident chátrá, píše Pehe v Klausově životopisu 

Pehe: Věci veřejné spasí jen rychlý odchod z vlády 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…