Pehe chválí: Ženy političky koronu zvládly na jedničku, egoističtí muži si udělali ostudu

17.07.2020 18:56

Komentátor Jiří Pehe upozorňuje na zajímavou skutečnost, že ve velké části zemí, které podcenily koronavirovou pandemii a musely se potýkat s velkými problémy, stojí v čele egoističtí muži. Jako hlavní příklady uvádí amerického prezidenta Donalda Trumpa nebo britského premiéra Borise Johnsona. Naopak si všímá, že většina zemí, které mají v čele ženu, epidemii velmi dobře zvládly.

Pehe chválí: Ženy političky koronu zvládly na jedničku, egoističtí muži si udělali ostudu
Foto: Forbes
Popisek: Ženy stojící v čele zemí úspěšných v boji proti koronaviru

Pehe svým komentářem na serveru Aktuálně.cz reaguje na tablo, které koluje sociálními sítěmi.

„To ve své horní části nabízí fotografie sedmi politiků, jejichž země neslavně vynikly nad zbytkem světa tím, že nezvládly boj s nemocí covid-19. Všichni tito politici jsou muži: americký prezident Donald Trump, brazilský prezident Jair Bolsonaro, ruský prezident Vladimír Putin, francouzský prezident Emmanuel Macron, španělský premiér Pedro Sanchéz, italský premiér Giuseppe Conti a britský premiér Boris Johnson,“ vypisuje Pehe. 

„V dolní části tabla jsou podobenky političek, jejichž země naopak zvládly boj s koronavirem na výbornou: německá kancléřka Angela Merkelová, tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, dánská premiérka Mette Frederiksenová, finská premiérka Sanna Marinová, norská premiérka Erna Solbergová a islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová,“ představuje Pehe ty naopak úspěšné političky.

Pehe si uvědomuje, že takové závěry mohou být značně zjednodušující.

„Existuje kupříkladu i řada zemí, které zvládly zdravotnickou fázi boje s koronavirem velmi dobře, a v jejichž čele přitom stojí muži. Lze také namítnout, že nejméně tři politici na zmíněném tablu – francouzský prezident a premiéři Itálie a Španělska – sice stojí v čele zemí, které nezachytily nástup pandemie, ale později si počínali kompetentně,“ vysvětluje Pehe.

Tablo ho podle vlastních slov spíše přivedlo na myšlenku, že nejde o to, zda v čele nejvíce postižených zemí stojí muži, ale jací muži to jsou.

„Společným jmenovatelem zemí, kde se koronavirem nakazily velké počty lidí a mnoho jich zemřelo, a v nichž pandemie ještě zdaleka není pod kontrolou, není, že v jejich čele stojí muži, ale že je vedou populisté a diktátoři s rozměrnými egy,“ míní Pehe. A přidává příklady dalších mužů, kteří se na zmiňované tablo nevešli, jako mexický prezident Andrés Obrador nebo indický premiér Narend Mori.

Zároveň podle něj není bez zajímavosti, že nejúspěšnějším zemím v boji s covidem opravdu častokrát vládnou ženy.

„Žádná země, v jejímž čele stojí politička, totiž v boji s koronavirem neselhala. Všechny tyto země daly na rady expertů a na uměřenost, nebouchalo se zbytečně pěstí do stolu, jejich vlády nezpochybňovaly vážnost nákazy, ani přijatá expertní řešení. Bojovalo se o zdraví a životy obyvatel, spíše než o politické body,“ hledá důvody Pehe.

„Nelze samozřejmě pominout skutečnost, že všechny zmíněné političky, jejichž země v boji s koronavirem uspěly, vládnou v zemích s obecně vysokou mírou důvěry v instituce, s vyspělými kulturami právního státu i demokratického vládnutí, což ke zvládnutí krize jistě přispělo,“ snaží se Pehe mírnit příliš genderové pojetí své analýzy.

Opakuje proto, že hlavním důvodem nezvládnutí pandemie v některých zemích není fakt, že tam vládnou muži – ale že jsou to muži arogantní. „Ale i když zevšeobecňování je vždy riskantní, nelze si zároveň nevšimnout, že všichni nacionální populisté, od Trumpa až po Bolsonara, jakož i různí diktátoři, se vyznačují nemalou dávkou arogance, zálibou v silových řešeních, jakož i nadměrnými egy,“ podotýká.

„A nelze si nevšimnout, že u ženských političek je tyto charakteristiky těžké hledat, což se v krizi, jakou je pandemie nemoci covid-19, osvědčilo. Asi tak není úplně od věci nápis, jímž je zmíněné tablo uvozeno: Možná svět potřebuje více žen ve vedení,“ zamýšlí se Pehe nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…