Pehe v rádiu sepsul Zemanův projev: To Havel si na nich vždy dával záležet

27.12.2013 17:42

Politolog Jiří Pehe v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu hodnotil vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Prý se jednalo o ostré vybočení z toho, čím bývaly prezidentské projevy. Pehe také zavzpomínal na Václava Havla, který své projevy pojímal jako literární formu.

Pehe v rádiu sepsul Zemanův projev: To Havel si na nich vždy dával záležet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe tvrdí, že Zemanova řeč se nedá považovat za poselství ani za projev. „Tradiční prezidentský projev se vždy zaměřoval na stav společnosti,“ vysvětlil a dodal: „Poselstvím se musí něco vzkázat. To jediné, co prezident Zeman národu sdělil, je to, že si stanovil pět slibů a všechny splnil. Tím všechno skončilo.“

Havel si na projevech dával záležet. Vždy chtěl něco sdělit

Politolog v rozhovoru pro ČRo zavzpomínal na někdejšího prezidenta. „Václav Havel byl literát, takže si na projevech dával záležet. Obvykle ho to trochu štvalo, že ty projevy musí psát. A pak měl aparát lidí, kteří ty projevy komentovali. Někdy na jejich rady dal a někdy ne. Ale vždy tomu věnoval velkou pozornost,“ uvedl Pehe. Havel si prý téměř všechny projevy psal sám a považoval je za literární formu, která měla vnitřní strukturu a musela plynout.

„Projevem chtěl vždy něco sdělit a rozhodně by si netroufl sednout před televizní kameru a spatra přednést nějaký novoroční projev, na který čeká značná část národa,“ myslí si Pehe.

Na nynějším místě Zemana by Havel údajně poukázal na to, že Česká republika stojí před vznikem nové vlády a že by nový kabinet měl přistupovat k vládnutí lépe než ten předchozí.

Zeman by se měl v projevu snažit sjednocovat

Miloš Zeman má podle Peheho silný vliv na to, jak se mění společenská nálada. V roce 2013 českou společnost nejvíce ovlivnilo zvolení Zemana v přímé volbě a to, jak se choval ve své funkci a plnil či neplnil některé „ústavní zvyklosti“. Ve svém projevu by proto měl jako hlava státu sjednocovat.

Zeman si je prý vykládá rozporuplně. „Například, když Zeman nechtěl znovu jmenovat vládu ve stejném složení, tak se mohl snažit sestavit vládu úřednickou, pro kterou by našel podporu v Poslanecké sněmovně. Tošovského vláda i Fischerova vláda vznikla tak, že si prezident došel pro podporu,“ připomněl Pehe.

Zeman překračuje pravomoci kvůli tragicky slabým politickým stranám

Česko mělo podle politologa Peheho od července vládu, kterou prezident jmenoval bez souhlasu parlamentní většiny.

Pehe ale zdůraznil, že Zeman si upravuje a překračuje Ústavu díky tomu, že jsou současné politické strany až tragicky slabé. „To, co prezident dělá, je to, co mu dovolí politické strany. Kdyby se proti němu postavily jednotně, tak by postavily hráz, za kterou by se ani Miloš Zeman neodvážil,“ míní Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…