Pekarová: Čistka velvyslanců? Vláda rozvrací ambasády. Role Hradu

06.06.2021 20:02

Výměnu velvyslanců by měl v nadcházejícím týdnu řešit zahraniční výbor Sněmovny. Vláda totiž v týdnu odvolala 21 velvyslanců a u většiny z nich v utajeném režimu vybrala jejich nástupce. Krok vlády kritizuje opozice.

Pekarová: Čistka velvyslanců? Vláda rozvrací ambasády. Role Hradu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: TOP 09 před jednáním Sněmovny a komentář Markéty Pekarové Adamové

Ministerstvo zahraničí České televizi potvrdilo, že letos počítá se střídáním na 26 pozicích. „Mně překvapuje, že teď narychlo před volbami takové množství velvyslanců by mělo být vyměněno, protože to nenaznačuje tu profesionalitu a ten zodpovědný přístup,“ okomentoval to předseda ODS Petr Fiala.

„My se pana ministra a jeho náměstků budeme ptát, co se tím zamýšlí, kdo měl na výběru nových velvyslanců podíl, do jaké míry to bylo konzultováno s Pražským hradem a jestli tady existoval nějaký tlak,“ podotkl také lídr STAN Vít Rakušan.

„Vláda rozvrací státní správu soustavně a výjimkou bohužel nejsou ani ambasády. Čistka na velvyslanectvích je jen snahou získat dost trafik a zalíbit se prezidentovi, který podepíše jen dostatečně loajální osoby. Pan Tuhý tedy ve Slovinsku nebude umět cizí jazyk, ale je ‚jejich‘,“ uvedla lídryně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na svém facebookovém profilu.

Vláda rozvrací státní správu soustavně a výjimkou bohužel nejsou ani ambasády.

Čistka na velvyslanectvích je jen snahou získat dost trafik a zalíbit se prezidentovi, který podepíše jen dostatečně loajální osoby. Pan Tuhý tedy ve Slovinsku nebude umět cizí jazyk, ale je “jejich”.

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) June 4, 2021

Výměnu kritizuje opozice s tím, že skončit má třeba velvyslankyně v Rakousku, s jejíž prací nebyl spokojen Miloš Zeman. Naopak ambasádu v Římě má vést současný poradce prezidenta a čerstvě také náměstek šéfa diplomacie Jan Kohout. Ministr zahraničí jména nových velvyslanců komentovat nechtěl.

„Každý rok se vymění zhruba čtvrtina. Takže já i ta čísla, která padají, prostě ta odpovídají pravidelné rotaci našich velvyslanců,“ poznamenal ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

7:40 „My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

Rusko může tuto válku prohrát a mělo by jí prohrát, kvůli sobě samému, nevítězí na bojišti, ale pouz…