Pekarová bez diskuze: Korespondenční volba a zákaz vlastnit média. My to prosadíme!

23.05.2022 16:21 | Ze sítí

O korespondenční volbě i o vlastnění médií politiky se rozepsala na svém facebookovém profilu lídryně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Oba zákony nakonec prosadíme. Nezpovídáme se totiž jednomu majiteli, ale našim voličům,“ uvedla.

Pekarová bez diskuze: Korespondenční volba a zákaz vlastnit média. My to prosadíme!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

„Zákaz vlastnění médií politiky a korespondenční volba. Zákony, kterých se hnutí ANO bojí jako čert kříže. První nehraje do karet byznysu Andreje Babiše, druhý je hrozbou pro každého populistu, protože by zvýšil volební účast,“ poznamenala na svém facebookovém profilu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Oba zákony nakonec prosadíme. Nezpovídáme se totiž jednomu majiteli, ale našim voličům,“ dodala.

Obdobně hovořila i v televizním vysílání, z něhož sdílela ukázku. „Hnutí ANO nechce hájit zájmy svých voličů, ale právě svého majitele Andreje Babiše. Protože když si to rozklíčujeme, tak se jedná o zákon o střetu zájmů, který je obstruován, ten by určitě nehrál do karet podnikání Andreje Babiše, protože by politikům zamezoval vlastnit třeba média a podobně, takže se chce vyhnout tomuto zákonu a nechce se podvolit tomuto zákonu. Další z těch zákonů, který je obstruován, je korespondenční volba. Andrej Babiš evidentně dělá kampaň teď, místo toho, aby byl třeba tady ve Sněmovně, tak právě je na kampani. Omlouval se z pracovních důvodů, není jako jediný poslanec členem žádného výboru, takže nepracuje tady ve Sněmovně. A protože chce evidentně kandidovat v prezidentských volbách, tak se mu nelíbí, že by naši krajané v zahraničí měli jednodušší způsob volby,“ řekla v ČT24.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Proti korespondenční volbě dlouhodobě bojuje lídr SPD Tomio Okamura. „Vláda Petra Fialy chce tuto změnu volebního systému prosadit především z důvodu její klesající podpory ve veřejnosti a strachu z neúspěchu v příštích volbách. Jde o mimořádné nebezpečí pro náš demokratický systém, jelikož v případě korespondenčního hlasování nelze žádným způsobem zajistit tajnost a rovnost volby, což jsou základní principy volebního práva definované i Ústavou České republiky,“ obává se Okamura. 

Rovněž podle něj existuje velmi vážná pochybnost, zda voliči skutečně hlasovali sami, a pokud ano, zda svobodně a nezávisle, bez vnějšího nátlaku. „Současně existuje riziko, že určité osoby budou hlasovat vícekrát. Korespondenční volba s sebou nese možnost rozsáhlých manipulací a volebních podvodů,“ dodává v jednom z příspěvků na sociální síti.
 
Následně předseda SPD připomněl problémy v roce 2016 při prezidentských volbách v Rakousku, kdy se kvůli nesrovnalostem při korespondenční volbě muselo opakovat druhé kolo voleb.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…