Pekarová dostala na Tchaj-wanu nejvyšší vyznamenání. A toto tam prohlásila

28.03.2023 15:23 | On-line

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) promluvila na Tchaj-wanu k zákonodárcům v parlamentu. Ubezpečila, že Česká republika bude „za všech okolností“ stát po jejich boku. Ve své řeči se věnovala zejména tématům demokracie a svobody, které podle ní mají obě země od 90. let společné.

Pekarová dostala na Tchaj-wanu nejvyšší vyznamenání. A toto tam prohlásila
Foto: Facebook
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny se vítá s tchajwanskými představiteli

Před projevem v parlamentu obdržela Pekarová Adamová nejvyšší vyznamenání Tchaj-wanu. V projevu k tamním poslancům poté připomněla heslo „Jsme s vámi, buďte s námi“, které zaznělo v Československém rozhlasu během prvních hodin okupace v roce 1968. 

„A já bych na tomto místě, vážené kolegyně, vážení kolegové, milý tchajwanský lide, vás chtěla ubezpečit, že jsme s vámi už nyní a budeme s vámi i nadále. Za všech okolností. Protože vy jste s námi, my jsme s vámi,“ uvedla Pekarová Adamová.

V projevu se zaměřila zejména na témata svobody a demokracie, o něž je podle ní třeba neustále pečovat. „Dobře sami známe, že mnozí sice hodně o demokracii mluví, ale ve skutečnosti jim vyhovuje pravý opak svobodného zřízení,“ uvedla s tím, že mnoho autokratů a diktátorů napříč historií se sice zaštiťuje líbivými slovy o svobodě, ale „nejsou sto obstát bez svých berliček v podobě útlaku, výhrůžek či dokonce násilí“.

Česká republika a Tchaj-wan podle Pekarové Adamové sdílejí podobný vývoj, kdy od 90. let v zemích sílila svoboda a demokracie po desítkách let diktatury. „Ač tisíce kilometrů vzdáleni a mluvící jinými jazyky, těžko bychom na světě našli země s tolika podobnostmi, jejichž lidé si tak rozumí,“ prohlásila Pekarová Adamová.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38685 lidí
Svoboda a demokracie ale podle ní nejsou samozřejmostí a je potřeba o ně nadále zodpovědně pečovat. „Svoboda projevu, svobodné volby, možnost rozhodovat o sobě, ale také za sebe zodpovídat, možnost studovat, svoboda pohybovat se nejen v rámci našeho státu, ale i jinde po světě. Mohlo by se tak lehko stát, že bychom považovali tohle všechno za běžnou věc. Mohlo by nás šálit, že snad tyto možnosti mají všichni. A že my je budeme mít napořád. Nic však není vzdálenějšího pravdě. Pokud si přestaneme těchto věcí vážit, začneme o ně o to rychleji přicházet,“ upozornila s tím, že se ziskem svobod přišla také větší odpovědnost za svůj život.

Předsedkyně Sněmovny také tchajwanským zákonodárcům připomněla, že v Evropě pokračuje válka. „Naivně jsme si mysleli, nebo možná jen doufali, že se válka už do našich životů a našeho okolí nevrátí. Přesto jsme v posledním roce svědky krutého válečného konfliktu a bezostyšného porušení mezinárodního práva nedaleko od nás, na Ukrajině,“ pokračovala Pekarová Adamová s tím, že válka se odehrává jen stovky kilometrů od našich hranic. „Jako kdybyste jeli z Tchaj-peje do Kao-šjungu,“ spočítala šéfka Sněmovny.

Ukrajina podle ní bojuje za demokratické principy a bezpečí Evropy. „Uvědomujeme si, že ukrajinský lid bojuje i za naši svobodu, naše bezpečí,“ uvedla Pekarová Adamová, která na své cestě navazuje na předsedu Senátu Miloše Vystrčila, který zemi navštívil v roce 2020. „Jedná se o největší dosavadní delegaci z České republiky na Tchaj-wanu, čítá na 160 členů,“ pochlubila se Pekarová Adamová ve své řeči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pekarová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 28.03.2023 18:48:44
dostala metál za úspěšný prodej mobilů v předchozím zaměstnání. Nic jiného záslužného mně nenapadá.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…