Pekarová navrhuje Koudelku na státní vyznamenání. Co udělá Zeman?

15.04.2022 17:42 | Ze sítí

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zveřejnila seznam lidí, které navrhuje k udělení státního vyznamenání. Kromě řeholnic, které pečovaly o prezidenta Václava Havla, či starostů a velitelů dobrovolných hasičů tornádem postižených obcí, navrhuje udělit státní vyznamenání i řediteli Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi. „Za svou práci si zaslouží ocenění,“ hodnotí šéfka Sněmovny a připomíná Koudelkovo varování před Ruskem.

Pekarová navrhuje Koudelku na státní vyznamenání. Co udělá Zeman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Pekarová Adamová podvýboru Sněmovny, který připravuje návrhy k udělení vyznamenání, zaslala sedm jmen.

Podle předsedkyně Sněmovny a vládní TOP 09 si státní vyznamenání zaslouží řeholnice, boromejky Veritas Holíková a Angelika Pintířová, jež se staraly o prezidenta Václava Havla během jeho posledních dnů. Dále zakladatel organizace Naděje a odborník na problematiku bezdomovectví Ilja Hradecký a starostové a velitelé dobrovolných hasičů obcí na jižní Moravě, kteří pomáhali odstraňovat škody způsobené ničivým tornádem Jakub Mrákava, Jaroslav Bolfík a Radim Lískovec.

Posledním jmenovaným na jejím seznamu pak je ředitel české kontrarozvědky Michal Koudelka. „Dlouhodobě varoval před vlivem Ruska a Číny na našem území, pod jeho vedením bezpečnostní služba odkryla zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích,“ jmenuje, proč si šéf BIS zaslouží vyznamenat.

Že se ruské zpravodajské aktivity v Česku již povedlo omezit, Koudelka přednesl na pondělní bezpečnostní konferenci ve Sněmovně. Rusko svou zpravodajskou činnost u nás utlumilo po vyhošťování souvisejícím s vyšetřováním ruského útoku ve Vrběticích na Zlínsku a poté s počátkem ruské invaze na Ukrajinu.

Rusové již nyní podle Koudelky nejsou schopni vést na českém území zásadní zpravodajské operace.

Nyní Koudelka varuje před ruskými agenty proudícími do Česka v přestrojení za ukrajinské uprchlíky. Kromě ruských agentů by z Ukrajiny do Česka mohli podle něj ale zároveň dorazit i lidé, které chce Rusko zlikvidovat a po válce se jim dle Koudelky bude chtít Putin pomstít.

Není to poprvé, co koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) navrhuje vyznamenat Koudelku; neúspěšně se o to snažila už loni, kdy ještě byla v opozici.

Koudelka, jenž je v čele BIS již od srpna 2016, kdy ho do funkce jmenovala tehdejší vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), je dlouhodobě kritizovaný prezidentem Milošem Zemanem, který vyznamenání udílí. Šéfa BIS již Zeman šestkrát odmítl jmenovat generálem. Prezident si dlouhodobě na práci české kontrarozvědky stěžuje a po varování před ruskými a čínskými agenty z prosince 2018 například českou kontrarozvědku označil za „čučkaře“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…