Pekarová se hněvala na Babiše. Teď to dohnalo novou vládu

02.02.2022 21:22

Nová vláda zavádí opatření v boji proti epidemii a stejně jako v případě vlády předchozí i jí Nejvyšší správní soud (NSS) některá opatření zpětně ruší. Je to zajímavý moment, zejména pokud se podíváme, jak hovoří Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) dnes coby předsedkyně vládní strany a jak hovořila z pozice opoziční lídryně. Jejím protiřečením se nyní baví český internet.

Pekarová se hněvala na Babiše. Teď to dohnalo novou vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vláda šlape po právním státě, takovým výrokem se ještě loni v létě oprávněně oháněla na svém twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podzimní sněmovní volby ale rozdaly jinak karty a poslaly Pekarovou Adamovou do vládních lavic. Od té doby se její rétorika vůči rozhodnutí soudu značně změnila. 

Ostatně všímají si toho i lidé na sociálních sítích, kde koluje tweet Pekarové Adamové s jejím dřívějším vyjádřením právě v souvislosti s dnešním rozhodnutím Nejvyššího správního soudu o zrušení zákazu vstupu pro neočkované do restaurací nebo hotelů.

„Vláda po našem právním státě šlape během epidemie ráno, odpoledne i večer. Dnes opět potvrzeno Nejvyšším správním soudem, který zrušil nedostatečně odůvodněné vládní opatření,“ kritizovala Pekarová Adamová Babišovu vládu, když její kritiku nezákonných protiepidemických opatření potvrdil opakovaně Nejvyšší správní soud.

„Za tato rozhodnutí musí někdo nést odpovědnost. Jednat protiprávně nelze bez postihu,“ volala politička po potrestání. Jestli nyní sama uzná, že vládní koalice je hodná potrestání, je zatím otázka. Resort zdravotnictví nyní spadá právě pod TOP 09.

O to víc si nyní lidé současnou vládu pro její přešlapy dobírají. „Tak co, kluci a holky z koalice SPOLU a Piráti a STAN, tady Markét v tom má jasno. Někdo by měl jít klečet do kouta,“ vzkazuje vládě diskutér Jan Lapeš sdílející výše zmíněný tweet Pekarové Adamové.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
V době, kdy v Česku vrcholí vlna omikronu, připravil Nejvyšší správní soud Fialově vládě nemilé překvapení. Kabinet nyní rychle jedná a hledá řešení komplikace kvůli zrušení povinnosti prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech.

Zásah soudu je časově odložený o sedm dní, do té doby má Ministerstvo zdravotnictví ještě čas reagovat na rozhodnutí soudu, případně podmínky přijatelně upravit. Vláda nyní odkazuje na odborníky, podle jejich doporučení se k situaci chce postavit.

To potvrdil i šéf Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) Roman Chlíbek. Podle něj se řeší, jak upravit podmínky pro vstup do restaurace i po uplynutí sedmidenního odkladu, který ve středu ke zrušení omezení pro neočkované vyhlásil Nejvyšší správní soud.

Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ze vzniklých problémů částečně zřejmě viní svého náměstka Josefa Pavlovice (Piráti). Redaktoři Seznam Zpráv referovali o situaci, kdy se dnes po jednání vlády Válek sháněl po náměstkovi pro legislativu Radku Policarovi. „Ať přijede hned, nebo nemusí jezdit vůbec,“ zaúkoloval asistenty, aby náměstka ihned sehnali.

Podle dostupných informací by to nebylo poprvé, kdy v rámci sestavování protiepidemických opatření udělal Pavlovic chyby. Mimo jiné při vysvětlování samotných restrikcí působí občas zmateně a neinformovaně.

Podle předsedy senátu NSS Petra Mikeše nemělo ministerstvo pro omezování služeb oporu v pandemickém zákoně.

„Ministerstvo nemá oporu pro omezování tohoto typu provozoven v tzv. pandemickém zákoně, nejde-li o technická opatření, jako je například používání dezinfekce či rozmístění míst k sezení. Jejich činnost by ministerstvo mohlo omezit jen podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nicméně to jen vůči osobám podezřelým z nákazy,“ vysvětlil Mikeš s tím, že podezřelým z nákazy nemůže být bez dalšího každý.

Soud také upozornil s odkazem na argumentaci ministerstva, že cílem opatření v této podobě nemůže být to, aby občané byli nuceni do očkování, které je dobrovolné.

„Cílem opatření však nemůže být nepřímo donutit občany k očkování. Tím by se totiž z dobrovolného očkování stalo prostřednictvím mimořádného opatření očkování povinné, neboť osobám neočkovaným by nezbývalo nic jiného než se nechat naočkovat, pokud by chtěly běžně žít,“ dodal Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…