Pelikán v rádiu prozradil, co napáchal na jeho úřadě Jiří Pospíšil. A dal dobře míněnou radu Davidu Rathovi

06.06.2015 18:23

Hostem sobotního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Hned v úvodu si rýpl do svého předchůdce ve funkci, dnešního europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila. Pak promluvil o stavu českého soudnictví a zmínil i kauzu Davida Ratha.

Pelikán v rádiu prozradil, co napáchal na jeho úřadě Jiří Pospíšil. A dal dobře míněnou radu Davidu Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

„Moje hlavní vize je, že spravedlnost není zákonnost, že to je něco víc, a aby bylo možné toto naplňovat, bude třeba práce mnoha osvícených soudců,“ poznamenal Pelikán. To je dlouhodobá vize, kterou se nepodaří naplnit ze dne na den. V kratším časovém horizontu ale nemá nějakou vlajkovou loď – „Když si vzpomenete na exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, ten takovou vlajkovou loď měl, byl jí občanský zákoník, jímž nám neprospěl, a to především proto, že v jistou chvíli už zákoník ustoupil spíše egu jednotlivce,“ poznamenal Pelikán. Právě kvůli tomu raději žádnou vlajkovou loď nemá.

Obraz české justice se bude postupně zlepšovat, ale jde o drobnou a vytrvalou práci. Do budoucna tomu má pomoci především to, že do justice půjdou jen ti nejlepší z nejlepších. „To se nám zatím nepodařilo,“ posteskl si. Dnes už podle jeho názoru soudci mají solidní platy a nemělo by smysl snažit se dál soutěžit se soukromou sférou, kde jsou, pravda, ony platy pořád o poznání vyšší.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE

Ale co si má obyčejný člověk myslet např. o kauze Davida Ratha, který na poslední chvíli mění advokáty? „O tom si nelze myslet nic jiného, než že pan doktor Rath využívá všech dostupných prostředků. I to oddalování ale ukazuje, že i o ni počítají s tím, že to asi nedopadne dobře,“ poznamenal Pelikán na adresu Ratha a jeho advokáta, resp. advokátky. Kdyby byl někdy Pelikán odsouzen, prý by to raději měl co nejdříve za sebou než neustále před sebou.

Peníze poněkud chybějí i v českém vězeňství, ale při srovnání s okolními státy se prý nemáme za co stydět. Nedávno prý četl o zprávě hodnotící francouzské věznice a toto si pomyslel: „My někdy podléháme dojmu, že vše, co je na západ od našich hranic je lepší, a ona to vždy není tak úplně pravda,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…