Peníze byly na volby, naznačil Rath. A Hašek kroutil očima i ušima

06.06.2012 7:07

ČSSD po úterním projevu vazbou stíhaného Davida Ratha přibyl další problém. Bývalý středočeský hejtman se totiž během řeči opřel o soudní spis, čímž do kauzy namočil i sociální demokraty. Naznačil, že by peníze z kauzy mohly být na financování voleb oranžových.

Peníze byly na volby, naznačil Rath. A Hašek kroutil očima i ušima
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

„Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. Je lepší, aby to zaznělo tady teď v tuto chvíli, a dál to komentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!“ řekl při úterním projevu Rath ve sněmovně.

Pokud by Rath nebo nějaký jiný z obviněných opravdu detektivům řekl něco o těchto praktikách, tedy že by peníze z předražené zakázky na rekonstrukci buštěhradského zámku byly pro ČSSD, byla by to pro stranu špatná zpráva. Představitelé sociální demokracie by totiž museli před krajskými volbami chodit na výslechy, a hlavně ukázat stranické účty.

„Když jsem to slyšel, kroutil jsem očima i ušima. David Rath rozvinul linku, kterou povede jeho obhajoba. Mrzí mě ale, že se do toho takhle snaží namočit ČSSD,“ citují slova prvního místopředsedy ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška středeční Hospodářské noviny.

Že by šly peníze na kampaň sociální demokracie ale vedení odmítá. „Zcela odmítám, že by byly jakékoliv pochybnosti v případě financování kampaně. Její rozpočet je znám, veřejně schválen a naplněn ze zdrojů ČSSD,“ prohlásil jejich volební manažer Jan Hamáček.

To potvrdil i lídr demokratů Sobotka: „Jednoznačně a důrazně odmítám, že by mohla mít korupční podezření kolem poslance Ratha jakoukoliv přímou či nepřímou souvislost s hospodařením ČSSD.“

Že má Rath právo na jakoukoliv obhajobu zase prohlásil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Taky jsme tu už dříve slyšeli, že něco nebyly úplatky, ale půjčky. Uvidíme, s čím přijde policie,“ snažil se problém bagatelizovat Tejc pro MF Dnes.

Kromě výmluvy na financování strany se Rathova obhajoba soustředí i na další bod – kritika postupu policie i státního zastupitelství. „Zatím nic nesvědčí o tom, že by byl korektní a zákonný,“ sdělil advokát Roman Jelínek v rozhovoru pro HN.

Přes to všechno poslanci v úterý hlasovali pro vydání Ratha trestnímu řízení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…