Peníze pro Prigožina: Putin tím ukázal další postup, zní z USA

28.06.2023 8:04

VÁLEČNÝ MONITORING Ukrajinské město Kramatorsk zažilo další ruský raketový útok. Tentokrát po něm zůstali 4 mrtví, včetně jednoho dítěte. Osmiměsíční dítě bylo údajně zraněno. Městem prošel chaos, křik a pláč. Jedna z raket zasáhla restauraci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o další ukázce ruského teroru. Washingtonský Institut pro studium války se ještě jednou vrátil ke vzpouře wagnerovců a popsal jednu věc.

Peníze pro Prigožina: Putin tím ukázal další postup, zní z USA
Foto: Repro TASS
Popisek: Rakety Iskander

Válka na Ukrajině trvá už 490 dní a ukrajinské úřady oznámily, že Rusové při raketovém útoku v Kramatorsku zavraždili 4 lidi. Včetně dítěte. „Rusko se záměrně zaměřilo na přeplněné oblasti,“ uvedl ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko v komentáři na telegramu. Šéf vojenské správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko v příspěvku na telegramu uvedl, že mezi zraněnými jsou tři cizinci a jedno dítě. Na jejich slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Podle generální prokuratury byla mezi zabitými sedmnáctiletá dívka a mezi zraněnými osmiměsíční dítě.

„V epicentru výbuchu se nacházely také bytové domy, obchodní prostory, auta, pošta a další budovy, v nichž byla vyhozena okna, skla a dveře,“ uvedla generální prokuratura v prohlášení a dodala, že pod troskami mohou být další lidé.

Jeden z očitých svědků pro tým CNN prohlásil, že z trosek bylo vytaženo až dvanáct lidí. Nebylo jasné, zda jsou tito lidé živí, nebo mrtví. Raketa totiž zasáhla restauraci. Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že záchranáři uhasili požár v budově zničené restaurace a při odklízení trosek probíhá pátrání po dalších obětech.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal útok na Kramatorsk raketami S-300 jako další ukázku ruského teroru.

„Každý takový projev teroru nám a celému světu znovu a znovu dokazuje, že Rusko si v důsledku všeho, co udělalo, zaslouží jediné – porážku a tribunál, spravedlivé a zákonné soudy proti všem ruským vrahům a teroristům,“ řekl Zelenskyj.

O ruském úderu na Kramatorsk informovala i BBC. Jeden z očitých svědků řekl BBC, že viděl „mrtvé lidi, křik lidí, pláč lidí, obrovský chaos“. V době útoku bylo prý v podniku asi 80 lidí – členové personálu restaurace a hosté. Počet obětí tak může být ještě mnohem vyšší. BBC připomněla, že v dubnu loňského roku zahynulo v Kramatorsku více než 60 lidí po raketovém útoku na městské nádraží.

O ruském útoku na Kramatorsk informoval také server katarské televize Al-Džazíra.

Z budovy prý zbyla jen zkroucená síť kovových nosníků. Dva muži zběsile křičeli o tažné lano a pak se rozběhli zpět k troskám.

„Byla tam spousta lidí – pod sutinami jsou děti,“ řekl jeden z hostů, který uvedl své jméno Jevgenij. Večeřel s přáteli v restauraci Ria Pizza, když byla zasažena.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) se ještě jednou vrátil ke vzpouře wagnerovců a poukázal na to, že ruský prezident Vladimir Putin začal zakladatele wagnerovců popisovat jako korupčníka, který z federálního rozpočtu dostal za rok na 80 miliard rublů, tedy asi 936 milionů dolarů, a lhal o tom, že od ruského státu dostává málo. Podle ISW se Putin snaží vykreslit Prigožina jako člověka, který si nezaslouží obdiv a postupně ho oddělit od jeho wagnerovců. Možná dojde i na obvinění Jevgenije Prigožina z korupce. Obvinění z korupce nemusí spadat pod původní dohodu, že Prigožin nebude ruskými orgány stíhán pro vzpouru.

„Kremelská kampaň s cílem zničit Prigožinovu pověst a případně rozpustit ukrajinské síly Wagnerovy skupiny snižuje pravděpodobnost, že Putin v nejbližší době vyhlásí nové kolo mobilizace záloh. Ruské MO se bude zabývat podřízením Wagnerových sil,“ uvedl institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Kramatorsk podle stejných, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 28.06.2023 9:13:12
zdrojů už Rus přece útočil. Na nádraží. A o pár dnů později se ukázalo, že to byla ukrajinská raketa. Nebude to náhodou opakování?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…