Penny Market, Tesco a Lidl „nadělily“, čím se vám nepochlubí

22.12.2023 13:11 | Monitoring

Řetězce Penny Market, Tesco a Lidl se výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) asi nepochlubí. Kontroloři v předvánočním čase zjistili v jejich provozovnách pochybení související s nečistotami či kontaminovanými potravinami. Zákazníkům řetězce „nadělily“ i mrtvé hlodavce a jejich trus.

Penny Market, Tesco a Lidl „nadělily“, čím se vám nepochlubí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prodejna LIDL v Jeseníku

Na výše zmíněné nedostatky upozornil na svých webových stránkách projekt Potraviny na pranýři, což je projekt Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), který zahrnuje několik sekcí, kterým se separátně věnuje (Potraviny, Provozovny, Rizikové weby a Tematické kontroly).

V sekci Provozovny, ve které se objevily informace o nevyhovujících podmínkách našich předních supermarketů, jsou zveřejňovány provozovny nebo části provozoven, které SZPI uzavřela (uložila zákaz užívání prostor) z důvodu závažného porušení hygienických předpisů.

Mezi častá porušení patří výrazně zanedbaný úklid, plísně a nečistoty na stěnách a podlahách, poškození stěn, hromadění odpadů, absence přístupu k tekoucí vodě či tekoucí teplé vodě, výskyt škůdců, myšího trusu. Záznamy o uzavřených provozovnách jsou doplněny fotografiemi.

Pojďme ale dál za konkrétními nálezy.

Prvním místem, kterému se budeme věnovat, je mostecký Penny Market (Rudolická 1323, 434 01 Most). Uzavřen 12. 12. tohoto roku.

Tam si kontroloři do kolonky Zjištěné skutečnosti zapsali následující body: Výskyt trusu hlodavců, výrazně zanedbaný úklid, výrazné znečištění prostor a nečistoty na podlaze.

Zdroj: Potraviny na pranýři

 

Výsledkem bylo uzavření části provozovny, konkrétně skladovacích prostor velkého skladu potravin, skladu při nákladové rampě a místnosti, kde dochází k manipulaci s pekařskými polotovary určenými k rozpékání. Provozovna jako celek uzavřena nebyla. Po odstranění závad byly zmíněné prostory opět otevřeny.

Pokračovat můžeme třeba ve Skutči, kde se stal předmětem kontroly místní supermarket Tesco Stores ČR (Obchvatová 995, 539 73 Skuteč).

Tady inspekce zjistila: Výskyt trusu hlodavců, výskyt mrtvých hlodavců, stopy po působení a výskytu hlodavců a nečistoty na podlaze.

Následkem těchto nálezů byl 11. 12. uzavřen sklad prodejny až do doby, kdy bylo vše uvedeno do odpovídajícího stavu.

Zdroj: Potraviny na pranýři

 

Jako další předvánoční zastavení nám může posloužit znojemský Lidl (Přímětická 3658/66, 669 02 Znojmo).

Tam šlo především o nevhodně skladované potraviny, poškození stropu a následné riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor. 14. 12. byla uzavřena část provozovny – část prostor prodejního úseku s baleným a nebaleným sortimentem čerstvého ovoce a zeleniny, kde docházelo k intenzivnímu průsaku vody ze střechy a kde chyběly na stropě podhledové desky.

Vodu kapající ze střechy zaměstnanci dokonce chytali do nádob, které byly umístěny mezi prodávanými potravinami, což je vidět i na fotografii z místa. Supermarket tak ze všeho nejvíc připomínal prodejny z méně rozvinutých ekonomik konce 20. století.

Závada to zřejmě nebyla nijak banální, protože v době vzniku tohoto článku ještě nebylo potvrzeno, že by nevyhovující prostory byly uvedeny do standardního stavu a znovu otevřeny.

Zdroj: Potraviny na pranýři

 

Naše adventní putování, které jsme podnikli prostřednictvím serveru Potraviny na pranýři po některých známých obchodních řetězcích, můžeme zakončit v hlavním městě. Konkrétně v provozovně BILLA (V Celnici 1031/4, 110 00 Praha 1).

Zde byl 14. 12. zjištěn výskyt hmyzích škůdců a jimi poškozené nebo kontaminované potraviny.

Zdroj: Potraviny na pranýři

 

Uzavřena byla také jen část provozovny – prostor prodejního regálu úseku luštěniny, mouka a cukr. Provozovna jako celek uzavřena nebyla. Závady byly odstraněny za tři dny a segment byl poté znovu otevřen.

Dodejme, že pokud nejste spokojeni s podmínkami ve vaší prodejně, našli jste nevyhovující výrobek či jste opakovaně upozorňovali na hygienické nedostatky a nebylo vám vyhověno, můžete o této skutečnosti informovat Potravinářskou inspekci a podat podnět ke kontrole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …