Penzijní fond PMT končí investice do ropných a plynárenských společností. Nebo ne?

01.12.2023 16:55 | Monitoring

Nizozemský penzijní fond PMT se rozhodl ukončit investice do 40 ropných a plynárenských společností, protože nejsou dostatečně šetrné k životnímu prostředí, ale bude nadále vkládat peníze do devíti dalších, včetně Shell a BP. Rozhodnutí přišlo krátce poté, co generální tajemník OSN António Guterres řekl, že k zastavení globálního oteplování je zapotřebí drastických opatření, uvedla agentura Bloomberg.

Penzijní fond PMT končí investice do ropných a plynárenských společností. Nebo ne?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ropná rafinérie - ilustrační foto

Společnost Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) v pátek uvedla, že bude i nadále investovat do devíti ropných a plynárenských společností – včetně Shell a BP, se kterými věří, že bude moci vést dialog. Všech devět firem, do kterých bude PMT dále investovat, se zavázalo být do roku 2050 klimaticky neutrálními a má k tomu dobře podloženou strategii, uvedla agentura Bloomberg.

S desítkami dalších ropných a plynárenských společností se PTM rozloučí, protože nejsou dostatečně šetrné k životnímu prostředí: „Rozloučili jsme se se 40 společnostmi," uvedla společnost PMT v prohlášení.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí
„Myslíme si, že je důležité, aby nadnárodní společnosti jako Shell byly součástí řešení, přestože přechodem na energetiku prozatím postupují pomalu,“ řekl Hartwig Liersch, ředitel investic PMT, který je jedním z největších penzijních fondů v Nizozemsku.

Společnost PMT provedla program zapojení do energetického přechodu od roku 2021 do roku 2023, během kterého požádala společnosti v ropném a plynárenském sektoru, aby stanovily průběžné cíle a dodržovaly cestu pro omezení globálního oteplování na 1,5 °C. Fond se zbavuje společností, které dostatečně neprokázaly svůj příspěvek k energetické transformaci, a také firem, které budou na konci dekády produkovat více ropy a plynu ve srovnání s rokem 2019.

Prohlášení PMT přišlo krátce poté, co generální tajemník OSN António Guterres řekl, že k zastavení globálního oteplování je zapotřebí drastických opatření, a varoval společnosti zabývající se fosilními palivy, že jejich „stará cesta rychle stárne“, při zahájení jednání o klimatu COP28 ve čtvrtek v Dubaji. Velké ropné a plynárenské společnosti mají kapitál, infrastrukturu a znalosti, aby mohly investovat do energetické transformace, řekl investiční ředitel PMT Hartwig Liersch.

Rozhodnutí přichází poté, co mnohem větší nizozemský fond státní správy ABP v roce 2021 uvedl, že do začátku roku 2023 prodá většinu svých investic do fosilních paliv a také již neinvestuje do Shellu. To přimělo tehdejšího generálního ředitele Shellu Bena van Beurdena k trestání dlouhodobých investorů za útěk od společnosti.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…