Petice Zemanovi! Podepsány slavné herečky, modelka a vnučka Peroutky

14.02.2018 14:31

K prezidentu Miloši Zemanovi míří otevřený dopis, pod kterým je podepsaná např. herečka Aňa Geislerová, herečka Anna Polívková nebo prezidentský kandidát Marek Hilšer. Žádají v něm prezidenta, ale i další české politiky, aby zasáhli proti páchání dalších zvěrstev na civilistech v Sýrii. Těch se má dopouštět Rusko a syrská vláda v čele s Bašarem Asadem.

Petice Zemanovi! Podepsány slavné herečky, modelka a vnučka Peroutky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpůrci Asada před velvyslanectvím Syrské arabské republiky

Čeští politici odmítají uprchlické kvóty EU a zdůrazňují, že lidem postiženým válkou je třeba pomáhat přímo v jejich domovských zemích či v blízkosti jejich domovských zemí. Herečky Aňa Geislerová a Anna Polívková, prezidentský kandidát Marek Hilšer, spisovatelky Radka Denemarková a Petra Soukupová, publicistka Terezie Kaslová, violoncellistka a modelka Terezie Kovalová, bývalý diplomat Petr Kolář, filmový režisér Vít Klusák, česko-syrská lékařka Samíra Sibai či filozof Václav Němec vyzývají politiky, aby se tedy zachovali podle toho, co tak často opakují, a aby odsoudili zvěrstva páchaná na civilním obyvatelstvu v Sýrii.

„Útoky jsou cíleny na celé bloky civilních domů, na nemocnice, je používána zakázaná munice, včetně chemických zbraní. Jenom z východní Ghúty bylo za první čtyři dny náletů hlášeno 234 mrtvých, z toho 66 dětí, 42 žen, a nejméně 700 zraněných. Fotografie z místa ukazují desítky zakrvácených a zohavených mrtvolek dětí a další nepředstavitelné utrpení civilního obyvatelstva,“ píše se v dopisu s tím, že útok má na svědomí ruské a syrské letectvo.

Signatáři otevřeného dopisu žádají prezidenta Zemana, premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) či ministra zahraničí v demisi Martina Stropnického, aby se ohradili proti tomu, co syrská a ruská vláda, ale i teroristické hnutí Hizballáh páchají na lidech. Pokud se kvůli tomu čeští politici důrazně neozvou, považují signatáři dopisu slova politiků o tom, že je třeba pomáhat lidem v místě konfliktu, za pokrytecká.

„Tato slova jsou však pouhou pokryteckou proklamací, jestliže současně po léta nečinně přihlížejí masivnímu páchání zločinů proti civilnímu obyvatelstvu v Sýrii (i jinde). Obáváme se, že někteří představitelé ČR, zejména česká ambasáda v Sýrii, bývalé vedení ministerstva zahraničí a prezident svými postoji dokonce pomáhají legitimizovat zločiny syrského režimu a jeho spojenců,“ stojí dále v dopise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…