Petr Nečas pronesl varování pro ODS: Byl bych opravdu nerad...

14.11.2013 9:29

Petr Nečas se dnes dostavil na policejní stanici Na Perštýně, kde měl vypovídat v kauze své manželky Jany, která je obviněna z několika trestných činů vzhledem ke své činnosti v době, kdy mu pod jménem Nagyová ještě dělala vedoucí sekretariátu.

Petr Nečas pronesl varování pro ODS: Byl bych opravdu nerad...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Výslech se měl týkat sledování jeho první manželky Radky Vojenským zpravodajstvím, které měla organizovat právě Nagyová. Nakonec však Nečas vypovídat odmítl a novinářům na odchodu ze služebny pouze řekl, že podle jeho informací Vojenské zpravodajství zákon nepřekročilo.

Nečasova výpověď měla především odhalit, zda o sledování jako předseda vlády, který byl oprávněn zpravodajství úkolovat, věděl.

Po odchodu Nečas uvedl, že celé vyšetřování považuje za politicky podjaté. „Toto je politický proces, je to vykonstruovaná záležitost, a z těchto důvodů jsem naprosto logicky odmítl spolupracovat,“ řekl novinářům. Pokud se však proces dostane k nezávislému soudu, je prý připraven spolupracovat.

Nečas se rovněž vyjádřil ke středečnímu vyloučení své manželky Jany z ODS. „Jsem tímto krokem pěti členů strany ve Zličíně překvapen. Chci jednoznačně říci, že moje žena je za prvé nevinná, za druhé je obětí politického procesu, za třetí by měl být ctěn princip presumpce neviny a za čtvrté jsem přesvědčen, že se k tomu budou muset vyjádřit orgány ODS na oblastní, regionální, případně celostátní úrovni,“ uvedl Nečas.

Jeho žena podle něj nepůsobí v žádné veřejné funkci, je pouze řadovou členkou, k ODS se vždy chovala loajálně, nepoškozovala ji, a proto očekává, že orgány ODS se k tomuto rozhodnutí náležitým způsobem vyjádří. „Byl bych nerad, kdyby toto měl být začátek mého dramatického rozcházení s ODS,“ varoval Nečas s tím, že takové jednání by musel považovat za politický útok na něj jako na bývalého předsedu strany.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…