Petr Pithart po čase opět v TV: Lidovci jsou ve vládě jediní, kdo dokáže pojmenovat dění ve světě

25.05.2015 20:09

Někdejší premiér Petr Pithart (KDU-ČSL) zavítal do pondělního Interview ČT24. Hovořil především o víkendovém sjezdu křesťanských demokratů, kde se staronovým předsedou stal Pavel Bělobrádek. Zazněla velmi varovná slova v souvislosti s Andrejem Babišem (ANO), ale Pithart také upozornil, že je třeba myslet na to, co se stane, pokud by vláda padla. Kdysi lidovci vládu položili a následovala opoziční smlouva.

Petr Pithart po čase opět v TV: Lidovci jsou ve vládě jediní, kdo dokáže pojmenovat dění ve světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Hned v úvodu řekl pár slov k zítřejšímu aktu vyslovení nedůvěry vládě. Takovýto pokus je v pořádku. „Ta plánovaná věčná obstrukce kvůli zavedení registračních pokladen, to už je problém. Nejsem si jist, jestli menšina může většině dlouhodobě bránit, aby prosadila svůj záměr,“ konstatoval Pithart.

Velké riziko pro naši politiku prý představuje Andrej Babiš. „Souvisí to především s tím, že je majitelem dvou deníků a nejposlouchanějšího rádia. A tyhle nákupy nemusí skončit a pak už je otázka, jestli lze mluvit o svobodě slova,“ uvedl. Jisté varování související s Babišem dostal první místopředseda Marian Jurečka, který Andreji Babišovi pomohl se zákonem o podpoře biopaliv.

Jestliže mluvíme o problematické postavě Andreje Babiše, měli bychom myslet také na to, co se bude dít, pokud se tato vláda rozpadne. „Podívejte se, na podzim 1997 lidovci vystoupili z vlády Václava Klause, čímž se ta vláda rozpadla. A podívejte se, co přišlo. Zanedlouho potom tady byla opoziční smlouva,“ připomenul také Pithart. Politik podle jeho názoru prostě musí umět domýšlet konce svých činů. Velký prostor pro lidovce vidí v řešení problémů ve školství.

Prý by si velmi přál, aby Starostové a nezávislí po roce 2017 spolupracovali právě s lidovci. Práce starostů je podle něho velmi důležitá a náročná, ale na některé obzory to zkrátka nestačí, např. na zahraniční politiku. „A chtějí-li být celostátní strana, musejí řešit velká celostátní témata,“ radil na dálku.

Na sjezdu od Pitharta také zaznělo, že lidovci jsou jediná vládní strana, která jasně pojmenovává dění ve světě, ČSSD je v tom velmi rozkolísaná a strana Babiše se k mezinárodní politice vůbec nevyjadřovala. Na lidovce je hrdý právě proto, že dokázali pojmenovat agresi Ruska na Ukrajině a jsou proevropskou stranou, i když ne fanaticky proevropskou.  

V závěru konstatoval, že si neumí představit, že by se stal lidoveckým kandidátem na příštího prezidenta. „Ne v mém věku,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…