Petr Uhl pochválil vedení Brna: Konečně se po sedmdesáti letech někdo za ten odsun omluvil

10.06.2015 22:32

Známý novinář a aktivista Petr Uhl na blogu Aktuálně.cz ocenil, že se Brno po sedmdesáti letech konečně omluvilo za poválečný odsun Němců, které se neobešlo bez obětí na životech. Podle českých archivních údajů mělo při celé vysídlovací akci z Brna zemřít 1 691 obětí. Rakouské a (sudeto)německé spolky udávají až sedm tisíc (tedy včetně osob, které na následky pochodu zemřely až v Rakousku), připomíná Uhl.

Petr Uhl pochválil vedení Brna: Konečně se po sedmdesáti letech někdo za ten odsun omluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Podle sčítání obyvatelstva z roku 1930 žilo v Brně asi 50 tisíc Němců, tehdy pětina populace města. Po druhé světové válce byla řada těchto Němců vyhnána z města, avšak zdaleka ne všichni, mnozí museli zůstat a pomáhat s odklízením trosek. Stovky až tisíce těch, kteří z Brna museli odejít, brzy na to zemřely.

Komunisté, sociální demokraté a lidovci nesli tehdy zodpovědnost

„Mezi vyháněnými se rychle šířily epidemie úplavice, tyfu. Denně umíralo až 70 lidí, z části i na následky stále pokračujícího týrání. V pohořelickém táboře, zřízeném na půli cesty z Brna do Rakouska, zemřelo podle archivů 459 brněnských Němců, dalších 170 jich zemřelo v okolních obcích, kde byli rozmístěni kvůli nedostatku místa v táboře. Při pochodu k rakouské hranici v Mikulově přibyli další mrtví, rakouská strana tam evidovala 1 062 obětí. Podle českých archivních údajů mělo při celé vysídlovací akci z Brna zemřít 1 691 obětí. Rakouské a (sudeto)německé spolky udávají až sedm tisíc (tedy včetně osob, které na následky pochodu zemřely až v Rakousku),“ píše Uhl.

Za tento historický počin se navíc omluvilo zastupitelstvo, které je pokračovatelem poválečných orgánů, jež o něm před sedmdesáti lety rozhodly. Zasedali v nich tehdejší lidovci, sociální demokraté i komunisté a Uhl považuje za zvláštní, že komunisté se postavili přímo proti omluvě a ČSSD se k tomu nijak nepostavila. Lidovci hlasovali pro vyslovení lítosti, byť slovo omluva nikde nezaznělo.

A pokud třeba hejtman Michal Hašek (ČSSD) mluví o tisících lidí zavražděných např. gestapem, za něž by se měli omluvit Němci, klade prý rovnítko mezi Hitlera a Edvarda Beneše podle hesla: Jestliže vraždili oni, my můžeme taky. Autor v této souvislosti zdůrazňuje, že toto srovnání není ani v nejmenším namístě. Jak němečtí kancléři, tak prezidenti se navíc v minulosti opakovaně omlouvali za činy své či svých otců.

Uhl v této souvislosti připomíná, že se k tématu staví čelem i někteří čeští politici. Byl mezi nimi např. Jiří Paroubek, který připomněl, že se odsun týkal i odsunu německých sociálních demokratů, kteří si podobné zacházení rozhodně nezaslouží. Nemluvě o tom, že dnešní EU opouští myšlenku národovectví „po krvi“. Národ je vnímán toliko politicky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Faktem také je, podle Uhla bohužel, že Československo omluvilo zločiny páchané na Němcích v rámci odplaty. Tento pardon se týkal všech činů spáchaných až do 28. října 1945, mnoho týdnů poté, co skončila válka na starém kontinentě. Tato „odplata“ se v drtivé většině případů týkala civilních obyvatel bez zbraní v ruce, kteří se ničeho nedopustili. A to je rozhodně špatně, což bychom si měli připomínat a uvědomovat i dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…