Petra Hampla vyhodili z hospody. Ještě než tam přišel. A on má radost! Nečekaný vývoj

08.01.2020 10:45

Škodí Piráti Petru Hamplovi, nebo mu pomáhají? Sociolog si myslí, že B je správně. 20. ledna se měla na Praze 6 konat jeho akce, angažovaný aktivista však dosáhl jejího zrušení díky rozhovoru s majitelem pronajatého lokálu. „Úplné ignorování by pro nás bylo horší,“ tvrdí a dodává, že akce se prostě bude konat jinde. Piráti se prý potřebují zviditelnit, protože mediální prostor ovládl „řeporyjský vepř“.

Petra Hampla vyhodili z hospody. Ještě než tam přišel. A on má radost! Nečekaný vývoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sociolog Petr Hampl

20. ledna se uskuteční „Den rebelů“, oznámil sociolog a aktivista Petr Hampl. Ovšem nikoliv na místě, kde se měl konat původně. „Ozvali se mi z hospody Na Slamníku, kde měl 20. ledna proběhnout Den rebelů. Měli tam vystoupit mimo jiné Lenka Procházková, Alice Tomková, Petr Bystroň, moje maličkost, Jirka Hejlek, Ladislav Jakl, Martin Konvička, Walter Kraft, Igor Němec a další zábavní lidé,“ informoval na Facebooku Hampl. Hospoda Na Slamníku se nachází na Praze 6 poblíž Stromovky. Právě na Praze 6 se vedl a stále ještě vede spor o odstranění sochy maršála Koněva.

„Hostinec je zaplaven nenávistnými zprávami a komentáři a vyhrůžkami. Chápu, že nemůžu po jeho majiteli chtít, aby rizika a náklady podstupoval on. Akce se tedy uskuteční v jiném prostoru, který zveřejníme až krátce před jejím konáním,“ dodal Hampl.

Pod příspěvkem se ozval člen pražské SPD Jan Čížek. „Ano, to rozjeli místní Piráti,“ tvrdil. „Nenávistná pakáž. Je třeba se jim už občansky postavit. Nemůžeme nechat občany neustále šikanovat jejich sprostými útoky,“ doplnil. Podle něho za akcí stojí pirátský zastupitel Prahy 6 Jiří Hoskovec. Čížek ho obvinil z korupce a z toho, že za jeho správy zkolaboval svoz odpadů.

„Klídek, pane Čížku, jediný, kdo si tu znárodnil milionové částky, jste vy, poté co jste Brnu nedodal noviny, za které si zaplatilo. Už jste jim ten milion vrátil? Že se soukromník rozhodne svůj podnik někomu pronajmout, nebo nepronajmout mi je zcela egál,“ reagoval pirátský zastupitel.

Anketa

Kdyby Milion chvilek uspořádal akci kousek od vašeho domu, co byste udělali?

hlasovalo: 30131 lidí
Hoskovec považoval za vhodné rozptýlit obavy, a tak sdílel delší prohlášení na svém profilu: „Pamatujete ještě tu partičku, co se chtěla před pěti lety na vlnách obav a živeného strachu dostat do politiky, zaplnit Letnou a namlít do masokostní moučky lidi podle víry a etnicity? Naspeedovaný entomolog Konvička, znalec piva a křivé výpovědi Jakl, Waltr Kraft, co to vzal od Landy až po Foldynu a další all star? Kteří se stihli rozhádat o peníze na kampaň, a to, jestli radši s Bártou, Okamurou nebo Vandasem, a rozpadnout se do marginality ještě dřív, než prohráli všechny volby?“ začal Hoskovec.

„Tentokrát chtěl tento pojízdný ansámbl zavítat na Prahu 6. Ač se Na Slamníku historicky pořádávaly roztodivné akce, současní provozovatelé k tomu přišli jak slepí k houslím: Petr Hampl si zarezervoval ‚firemní večírek s rautem a zvukařem‘. Poté, co provozní Slamníku zbadal (ptal jsem se na akci na dejvické partě), jaké firma známé si na večírek chystá, tak akci zrušil. Divoký mejdan, posuzování žen a nekorektní vtipy tak putují někam o dům dál. Konvička s Hamplem však usoudili, že za to můžu já, Piráti, Hřib nebo všichni dohromady. A že už se dokonce začala média ptát, tak radši odpovídám i tady: Ne, na magistrátu ani ve straně nemáme nikoho alokovaného na sledování nýmandů. Ani renomovaných sociologů z okolních obcí,“ vyvracel Hoskovec podezření, že by Piráti měli zvláště vybraného slídiče po akcích svých ideových oponentů.

Na Facebooku odhalil muže, který se postaral o zrušení akce, bývalý kandidát na senátora Pavel Pešan: „Sociolog PhDr. Petr Hampl, Ph.D. měl mít přednášku v hospodě Na Slamníku. Liberální demokraté mu ji zrušili zastrašením majitele. Takhle nějak začínal fašismus.“

Nutno říci, že na obrázku zmíněný Přemysl Dobytek se sám pochlubil, že dosáhl zrušení akce: „Zdar, jestli tu mám někoho, kdo je tady na fcb ve skupině Dejvická parta, prosím o podporu provozáka hospody Na Slamníku. Na můj popud právě zrušil akci, kterou tam měl booknutou Hamplem, Konvičkou, Jaklem a spol. na dvacátýho ledna. Prej ho na fcb už trochu rozmazávaj. Díky! A díky Ludmile Kasalové, že tu akci vyčmuchala. Provozák se zdá bejt férovej chlap.“

Nicméně, sociolog Hampl se pochlubil, že mu zrušení akce na ohlášeném místě neublížilo, spíše naopak. „Někteří mě asi podezírají, že si Piráty platím. Ale opravdu ne. Podpora Hampla je asi jediná činnost, kterou neziskovkáři dělají zadarmo. Bilance za necelých 48 hodin od zákazu je následující:

- prodeje na mém e-shopu narostly na úroveň z poloviny prosince,
- čtyři nové nabídky na besedu, včetně jednoho z nejprestižnějších pivovarů v zemi,
- a to nejlepší nakonec. Ozvala se mi jedna politicko-právnická celebrita, kterou jsem se neodvážil oslovit (že akce není dost na úrovni). Ozvala se sama a ráda nás přijde podpořit.“

„Logicky se nabízí otázka, proč to Piráti vlastně dělají. Úplné ignorování by pro nás bylo horší,“ spekuloval Hampl. „Myslím, že k odpovědi ukazuje horlivost, s jakou se všichni chlubí, že právě oni se na tom zákazu podíleli. Oni se potřebují zviditelnit! Mediální prostor totiž ovládl řeporyjský vepř a stát se neviditelným je příliš riskantní. V sázce je totiž hodně. Třeba místo šéfa poradců primátora. Je to pozice skvělá tím, že nemusíte rozumět absolutně ničemu (od toho jsou jednotliví poradci) a přitom máte nejvíc peněz. A žádnou odpovědnost. Musíte mít samozřejmě správný názor na tibetsko-čínské vztahy a být vidět. To se podařilo. Nebo členství v dozorčí radě státního podniku. Tři měsíce se intenzivně připravujete na schůzi, pak dvě hodiny statečně jíte chlebíčky, týden odpočíváte a znovu se vrhnete do přípravy. A uživí vás to. Zkrátka, být pirátským aktivistou není snadné. Ještě, že takové schopné, pracovité a poctivé mladé lidi máme,“ odpověděl si sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…