Petra Procházková líčila, jak Rusové likvidují nepohodlné novináře. Třeba je pošlou do Afriky...

14.01.2019 21:04

Novinářka Petra Procházková se na serveru Deníkn.cz rozepsala o tom, jak byla loňská vražda tří ruských novinářů v Africe pečlivě připravenou akcí. Podle jejích slov přišel příkaz z Moskvy. A to od lidí, kteří útočili i na americké volby.

Petra Procházková líčila, jak Rusové likvidují nepohodlné novináře. Třeba je pošlou do Afriky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

Procházková uvádí, že stopy vedou k Jevgeniji Prigožinovi, jenž je považován za jednoho z nejvlivnějších mafiánských bossů v Rusku. Do likvidační operace však měli být zapojeni i afričtí policisté, ruský prorežimní novinář i člověk, jenž je na seznamu podezřelých z ovlivňování amerických voleb.

Oběťmi vraždy byli Orchan Džemal, Kirill Radčenko a Alexandr Rastorgujev. 30. července loňského roku nasedli do auta k muži, jehož znali jen dva dny. Ten se domluvil s kumpány, auto bylo přepadeno, Rusové okradeni a následně zabiti. 

Celá mise novinářů přitom byla součástí projektu rusého oligarchy Michaila Chodorkovského, který tuto nešťastnou výpravu financoval. Muži měli zjistit aktivity Moskvy, co se týká obchodu se zbraněmi, působení ruských soukromých armád v některých afrických zemích a využívání afrických nalezišť nerostných surovin firmami z Ruska. Potvrdit svá podezření však již novináři nestihli, ruský vyšetřovací výbor ale neuvažuje o tom, že by vraždy byly politickou zakázkou s cílem umlčet nepohodlné svědky. Investigativní novinářská skupina si však myslí něco jiného. 

„Je nám jasné, že další kroky už nejsme schopni provádět bez policie jak středoafrické, tak ruské. Výslechy, prověřování aliby, oficiální úkony, to nemůže dělat vyšetřovací skupina. Věřme, že dříve či později díky tlaku veřejnosti, který se snažíme vyvolat, policie obou zmíněných zemí začnou konat,“ poznamenal k tomu Maxim Dbar, mluvčí Michaila Chodorkovského. Ruská oficiální místa však šetření novinářů považují dokonce za součást politického boje Západu proti Kremlu.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …