Petříček: Já bych Hamáčka z vlády nevyhodil, kdybych vyhrál sjezd

15.04.2021 9:18

Ministerstvo zahraničí není vykuchané. Jan Hamáček mě v minulosti podpořil, já bych ho z vlády neodvolal. S prezidentem Zemanem jsme se viditelně neshodli. Exministr zahraničí Tomáš Petříček promluvil.

Petříček: Já bych Hamáčka z vlády nevyhodil, kdybych vyhrál sjezd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Odvolaný ministr zahraničí Tomáš Petříček usedl do křesla pro hosta Událostí, komentářů České televize a hned v úvodu prozradil, že již před sjezdem sociální demokracie slyšel, že pokud Jana Hamáčka neporazí v souboji o post předsedy, má se připravit na vyhazov z vlády. „S premiérem Andrejem Babišem nebylo možné ani týdny před sjezdem dojednat schůzku,“ naznačil Petříček, jak signály vypadaly. „Spolupráce s prezidentem Zemanem a premiérem Babišem skřípala,“ dodal.

Jako ministr se prý snažil jasně chránit principy české zahraniční politiky, které tu byly nastaveny po roce 1989. „I Jan Hamáček se opakovaně postavil za kroky, které jsem dělal,“ připomněl Petříček.

Před kamerami prozradil, že kdyby se předsedou ČSSD stal on, Jana Hamáčka by z vlády nevyhodil.

Zdůraznil také, že v řadách ČSSD hodlá zůstat a pracovat v řadách ČSSD, i když jeho prvořadým cílem teď je věnovat se rodině.

Ve vysílání odmítl, že by ministerstvo zahraničí bylo vykuchané, jak to popsal jeho stranický kolega Lubomír Zaorálek.

„Já si myslím, že tam bylo jednoznačně vidět, že Lubomír Zaorálek měl premiéra, který byl předsedou stejné strany jako on. Nesouhlasím s tím, že by ministerstvo bylo vykuchané. Tady nedošlo k žádnému přesunu kompetencí. S premiérem Babišem jsme se ne na všem shodli a s prezidentem Zemanem byly rozdílné názory poměrně viditelné,“ poznamenal Petříček.    

Nakonec promluvil také o dodávkách ruské vakcíny proti covidu Sputnik V do Česka, které jede do Moskvy vyjednat Jan Hamáček. Pokud platí, že se vakcínou bude očkovat až potom, co ji schválí Evropská léková agentura (EMA), tak v tom Petříček nevidí problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…