Petříček kroutil hlavou nad Vystrčilovým pokusem: Netuším, co tím zamýšlel

02.09.2020 18:21

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se vyhranil proti návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu. To podle něj totiž není součást české diplomacie. Píše to server iDNES.cz.

Petříček kroutil hlavou nad Vystrčilovým pokusem: Netuším, co tím zamýšlel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček se v rozhovoru pro server iDNES.cz vymezil zároveň i proti čínskému ministru zahraničí Wangovi, který nezvykle tvrdě pohrozil předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) za jeho tchajwanskou cestu. To považuje Petříček „za hranou“. Taková slova podle něj do politiky nepatří. Zároveň dodal, že cesta předsedy Senátu není součástí zahraniční politiky. Sám ji nedoporučoval.

„Za zahraniční politiku zodpovídá vláda,“ podotkl Petříček s tím, že se jedná o politické rozhodnutí Senátu. „Tato cesta na naší zahraniční politice nic nemění, vláda nepřehodnocuje naši politiku. Máme zájem na tom, aby ohledně této cesty ustaly emoce,“ dodal Petříček s tím, že je důležité, aby se obě strany zaměřily na praktickou spolupráci. 

Petříček se vyjádřil i k Vystrčilovým slovům „Já jsem Tchajwanec“, která pronesl při převzetí medaile za parlamentní demokracii od šéfa tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna. „Netuším, co tím pan Vystrčil zamýšlel. Pro někoho to může být úsměvné, pro někoho symbolické,“ dodal Petříček.

Petříček se vyjádřil i k vývoji v Bělorusku. „Česká republika stejně jako celá Evropská unie výsledky těchto voleb neuznává. Neproběhly svobodně, nesplnily demokratické standardy. Zřejmé je, že tyto volby nebyly svobodné,“ uvedl Petříček s tím, že vidí řešení v zahájení politického dialogu v Bělorusku. „Je to vnitřní záležitost Bělorusů,“ podotkl. „Je důležité zahájit dialog mezi vládou, která je opřená o represivní složky, a mezi veřejností, která žádá změnu,“ dodal.

Závěrem pak přišla řeč na epidemiologickou situaci v Evropě. „Není zřejmé, jak se situace bude vyvíjet dál, a proto musíme reagovat na konkrétní situace konkrétní země,“ zakončil s tím, že s plošnými opatřeními zatím nepočítá.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…