Petříček podpořil odsouzeného ruského historika. Bude prý hledat způsob, jak jej podpořit

23.07.2020 20:51

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) hledá způsob, jak podpořit ruského historika Jurije Dmitrijeva, kterého poslal soud na 3,5 roku do vězení. Podle Petříčkových slov je Dmitrijevovo odsouzení nespravedlivé. Píše to server Aktuálně.cz.

Petříček podpořil odsouzeného ruského historika. Bude prý hledat způsob, jak jej podpořit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Historik Dmitrijev byl obžalován ze sexuálního násilí, vinu však odmítl. Kritici považují celý proces za vykonstruovaný, zaměřený na diskreditaci díla, ve kterém se zabýval zločiny Josifa Stalina. Petříček k odsouzení Dmitrijeva uvedl, že odhalil zločiny stalinismu a nalezl masové hroby, včetně několika Čechů, kteří byli popraveni po zinscenovaných procesech. 

„Nyní byl i on nespravedlivě odsouzen. Chci jednat s kolegy v EU, jak bychom mu mohli pomoci,“ řekl k tomu Petříček.

Oficiální stanovisko vydalo i Ministerstvo zahraničních věcí. „Odsouzení ruského historika a aktivisty Jurije Dmitrijeva k 3,5 letům odnětí svobody v pracovním táboře považujeme za cynické zneužití soudního systému k dalšímu pokusu ruských úřadů politizovat historii, monopolizovat si právo na výklad dějin a potírat pravdu o zločinech, jichž se sovětský systém dopouštěl na Rusech, Ukrajincích a dalších národech Sovětského svazu,“ uvedl resort zahraničních věcí. 

Za Dmitrijeva už se v minulosti postavily osobnosti z různých zemí, mimo jiné petici podepsala také bývalá česká ombudsmanka Anna Šabatová či bývalý generální ředitel ČTK Petr Uhl. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…