Petříček radí Američanům. Měli by si ještě rozmyslet návrat k trestu smrti

03.08.2019 13:27

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) zkritizoval Spojené státy za to, že se vrátily k reálnému uplatňování trestu smrti. Česká diplomacie doufá, že administrativa Donalda Trumpa své rozhodnutí ještě přehodnotí.

Petříček radí Američanům. Měli by si ještě rozmyslet návrat k trestu smrti
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR lituje rozhodnutí Spojených států amerických obnovit provádění trestu smrti na federální úrovni. Rozhodnutí amerického ministerstva spravedlnosti ohlášené koncem července znamená, že v prosinci 2019 budou s největší pravděpodobností poprvé po 16 letech v USA popraveni vězni odsouzení k trestu smrti federálními soudy. Popravy představují krutý, nelidský a nezvratný trest a jsou v protikladu k nezadatelnému právu na život, jak je ukotveno ve Všeobecné deklaraci lidských práv,“ stojí v prohlášení uveřejněném na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Prohlášení se nese v duchu havlovské tradice, protože právě poslední československý a první český prezident Václav Havel prosadil zrušení trestu smrti v Československu. Definitivně byl zrušen v roce 1990. Komunisté vládnoucí do roku 1989 ho neváhali použít i proti svým odpůrcům a beze studu se dopouštěli justičních vražd.

Připomeňme, že chce-li se nějaká země stát členským státem Evropské unie, musí trest smrti zakázat. EU usiluje o zrušení trestu smrti na celém světě. České ministerstvo zahraničí proto žádá administrativu Donalda Trumpa, aby přehodnotila realizaci trestu smrti na federální úrovni.

V některých státech USA je již trest smrti zakázán, např. v New Yorku, jinde ho lze využít, např. v Texasu.

Vedle Spojených států je trest mrti uplatňován např. v totalitní Severní Koreji, ve Vietnamu, v Íránu, v Saúdské Arábii nebo v komunistické Číně. Čína již několik let nezveřejňuje statistiky popravených, ale nezisková organizace Amnesty International odhaduje, že v této zemi je rok co rok popraveno víc lidí než ve všech ostatních zemích světa dohromady. Čínský režim pravděpodobně popravuje každý rok tisíce lidí. Pro srovnání, v Saúdské Arábii bylo v roce 2018 popraveno 149 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…