Petříček školil velvyslance: Jsme součástí Západu. Musíme reagovat na výzvy světa

26.08.2019 20:54

Na poradě českých velvyslanců hovořil také ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. „Tuto poradu vnímám jako nepostradatelný prvek v ročním plánovacím cyklu,“ podotkl mimo jiné Petříček.

Petříček školil velvyslance: Jsme součástí Západu. Musíme reagovat na výzvy světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Zahraniční politika musí být kontinuální. Chci držet směr naší zahraniční politiky. Před 30 lety jsme si vytkli, kam chceme patřit. Naše zahraniční politika bude sebevědomá, pevně ukotvená a s jednoznačným směřováním. To je v našem rozkolísaném světě víc než důležité,“ poznamenal Petříček.

Podle jeho slov jsme jednoznačně součástí Západu. „Usilujeme o co největší výstupní legitimitu. Hodnoty samotné nestačí,“ míní. Musíme se také, jak míní, snažit o vnitřní reflexi a obrodu. „V naší práci se také musíme rozmýšlet a myslet více globálně. Problémy můžeme stěží izolovat jeden od druhého,“ poznamenal. „Přiznání propojenosti je krok číslo jedna. Krokem číslo dvě musí být zamyšlení, jak na tyto výzvy reagovat. Odmítám přiijmout myšlenku, že jsme příliš malí na to, abychom se těmito problémy zabývali,“ dodal.  

Hovořil pak také o Evropě, jíž jsme součástí. Neopomněl ani zmínit možné rozšiřování Evropské unie o země západního Balkánu. „Ujišťujeme tyto země o naší podpoře,“ poznamenal Petříček a vyjádřil zklamání, že v červnu tento proces nedospěl k naplnění. „Letos jsme si také připomněli ustanovení 10. výročí východního partnerství,“ připomněl.

Závěrem pak hovořil o výzvách, které nás nyní čekají. „Evropská unie vstupuje do nového institucionálního cyklu,“ míní Petříček a požádal o co nejúplnější zpravodajství v tomto směru. Nechyběla ani slova o Brexitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…