Petříček zklamal DVTV: I Schwarzenberg uznal, že Jindrák je pro jednání s Ruskem vhodný

17.07.2020 16:15

Ministr zahraničí Tomáš Petříček okomentoval vztahy s Čínou a Ruskem. Pokud jde o Čínu, prý musíme počítat s tím, že v řadě oblastí je Čína pro EU spíše rivalem. Na druhé straně ale podle ministra máme hledat cesty ke spolupráci s touto zemí. Ve vztahu k Rusku konstatoval, že by stál o to, aby se česko-ruské vztahy zlepšily, ale to se prý podaří až tehdy, až si to bude přát i Rusko.

Petříček zklamal DVTV: I Schwarzenberg uznal, že Jindrák je pro jednání s Ruskem vhodný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Hned v úvodu rozhovoru pro internetovou televizi DVTV vysvětlil, že česká vláda, ale i většina partnerů v EU, dnes komunistickou Čínu vnímá jako rivala a nikoli jako blízkého partnera.

Je to názor, který momentálně zastáváme napříč Evropskou unii. Neříkám, že je Čína nutně rival, ale skutečně i ta krize ukázala, že se musíme víc zaměřit na to, abychom naše hodnoty a zájmy byli schopni lépe hájit i ve vztahu k takto významné mocnosti jako je Čína,“ pravil Petříček. Podle ministra se o tom v EU intenzivně debatuje na takřka každém jednání.

O Číně se pravidelně debatuje i a české politické scéně.  

„Pravidelně o Číně vedeme diskusi například v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu a je to otázka nalezení nějaké vyvážené polohy. My Čínu nezměníme, my jen můžeme říct, o čem si myslíme, že Čína nedělá správně,“ řekl člen koaliční vlády ANO a ČSSD.

Zdůraznil však také, že nám pomohlo, když na počátku epidemie z Číny do Česka přiletěly letouny s ochrannými pomůckami z Číny. V tom, že tyto letecké speciály vítali členové české vlády, nevidí jako problém. „Nejsme vazalové Číny,“ uvedl Petříček.

Jen se musí hledat cesty, jak s tak významnou ekonomikou, jako je ta čínská, spolupracovat a spolupracovat prý půjde i bez toho, aby předseda Senátu Miloš Vystrčil jezdil na Tchaj-wan. Petříček v této souvislosti zdůraznil, že Česká repulika od 90. let uznává princip jedné Číny a cesta na Tchaj-wan může být chápana jako něco, co je v rozporu s touto politikou. Petříček proto nikoli poprvé konstatoval, že Vystrčilovi nemůže cestu na Tchaj-wan zakázat, ale také mu ji nemůže doporučit.

Do budoucna bychom si však měli promyslet, jak postupovat, abychom v případě další vlny pandemie nebyli na Číně tolik závislí.

Pár slov pronesl i na adresu Ruska. Uvítal by, kdyby se vztahy mezi Českem a Ruskem podařilo zlepšit, ale vůle ke zlepšení musí existovat na obou stranách a Petříček tuto vůli na ruské straně necítil. „My jsme proto byli ti, kdo na počátku roku inicioval jednání podle smlouvy z roku 1993 a pokud bude vůle i na ruské straně, tak bychom ty vztahy mohli normalizovat,“ uvedl ministr zahraničí.

V tom, že jednání s ruskou stranou nepovede on jako ministr zahraničí, ale šéf zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák, nevidí Petříček chybu. „Hovořil jsem o tom i s TOP 09 a i pan Schwarzenberg uznal, že pan Jindrák je jeden z nejzkušenějších českých vyjednavačů,“ prozradil šéf české diplomacie.

Česko prý bude chtít řešit útoky na české ambasády v Rusku nebo otázku péče o zanedbané pomníky legionářů.

Nakonec okomentoval dohady o finanční pomoci v časech po koronaviru. Petříček ocenil, že nezaměstnanost nebude jediným zásadním klíčem, podle kterého se bude 750 miliard euro pomoci rozdělovat. I my ale podle ministra budeme muset počítat s tím, že přistoupíme na kompromisy.  Musíme být realisté a počítat s tím, že ne všechny naše požadavky se podaří prosadit,“ upozornil Petříček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …